Over Ons

Over ons

Een gezonde democratie

Dáár zit onze energie. Om het vertrouwen te voeden. Om bestuurders toe te rusten. Om de legitimiteit van besluitvorming te vergroten.

Onze ambitie reikt van nature verder dan ‘netjes aan de vraag voldoen’. Daar zijn we te betrokken voor, en eerlijk gezegd ook wat te eigenwijs. We zijn niet voor niets marktleider in onafhankelijk onderzoek voor het lokaal bestuur. Ook op het vlak van integriteitsvraagstukken en interim professionals hebben we een naam hoog te houden. 

Necker is gespitst op nieuwe ideeën. We nemen zelf het initiatief om ze waar te maken. De Beste Bestuurder Verkiezing en stemhulp Mijn Stem zijn daar voorbeelden van. Zo werken we aan onze missie. Vol overtuiging en met lef.

Want: democratie maak je.

Traditie en innovatie hand in hand, net als bij onze naamgever Jacques Necker

Jacques Necker (1732-1804) was minister van Financiën in Frankrijk ten tijde van de Franse revolutie. Een man van degelijkheid en idealen, wat hij heeft laten zien door de begroting op orde te krijgen, de transparantie te vergroten en de democratie te versterken.

Leerstoel Democratie en Transitie Universiteit Utrecht

Prof. dr. Marcel Boogers is per april 2023 benoemd tot bijzonder hoogleraar Democratie en Transitie bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) aan de Universiteit Utrecht. De benoeming stelt hem in staat onderzoek te doen naar de manier waarop democratie functioneert bij het maken van politieke beslissingen over grote maatschappelijke veranderingen die vaak leiden tot maatschappelijke protesten, zoals energie- en klimaattransities. Boogers zal zich met name richten op het onderzoeken van democratische experimenten om nieuwe vormen van burgerparticipatie in het besluitvormingsproces te bestuderen. 

Boogers is onderzoeker en adviseur bij Necker en zal deze functie combineren met het hoogleraarschap. De leerstoel wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Necker. Het doel van deze leerstoel is om een bijdrage te leveren wetenschappelijke kennisontwikkeling en bestuurlijke gedachtevorming over de relatie tussen inclusieve democratische processen en transities.


Over Ons
Boeken

De ambtsketen veroverd!

Over de eerste tien vrouwelijke burgemeesters in Nederland.

Meer weten
Over Ons
Boeken

Ik Raadslid

Handboek voor gemeenteraadsleden om hen te helpen bij het vervullen van hun rol.

Meer weten
Over Ons
Boeken

Burgemeester ben je

Toegankelijk en met veel anekdotes geeft dr. Sabine van Zuydam een inkijkje in de wereld van de burgemeestersbenoeming.

Meer weten
Over Ons
Boeken

Vertrouwen in besturen

Voor een goed functionerend openbaar bestuur, is vertrouwen onmisbaar.

Meer weten

Wij delen graag onze kennis

Effectief rekenkameronderzoek: 5 tips!

Effectief rekenkameronderzoek: 5 tips!

Opkomst bij verkiezingen, daar zit potentie in!

Opkomst bij verkiezingen, daar zit potentie in!

Griffie-update Live

Webinar Griffie-Update Live 14 | Zoveel raden, zoveel vergadermodellen: hoe kom je als raad aan het stuur? 

Op de hoogte blijven?

Ontvang de laatste updates via onze Necker nieuwsbrief. Of blijf op de hoogte via onze andere nieuwsbrieven. Maak uw keuze bij aanmelding.

Onze partners