Foto flyer opkomstbevordering

Opkomst bij verkiezingen, daar zit potentie in!

De gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 kende een historisch lage opkomst in een toch al neergaande trend. In veel gemeenten was de opkomst de laagste ooit en dook het percentage mensen dat naar de stembus ging zelfs flink onder de 50%. 

Mensen die niet gaan stemmen hebben minder vertrouwen in de overheid, en dat is natuurlijk een probleem. Ze hebben vaak andere wensen en ideeën die nu niet worden gehoord. Dat zorgt dat het vertrouwen in de overheid verder wordt verzwakt.

Marcel Boogers – Hoogleraar innovatie en regionaal bestuur en onderzoeker bij Necker

Daarom is nu actie nodig

Te beginnen met onderzoek naar de redenen waarom mensen niet gaan stemmen. Daarbij moet de focus liggen op welke buurten het goed doen ten opzichte van anderen en welke niet. Daar leer je het meest. Nu vergelijken we buurten met een hoge opkomst met buurten met een lage opkomst al snel vanuit sociaal economische omstandigheden. Maar er zijn wijken waarvan deze vrijwel identiek zijn, maar de ene buurt het toch stukken beter doet dan de andere. Hoe kan je dat nou verklaren? Wat doet die gemeente daar nou zo goed? Dáár zit de sleutel tot een betere opkomst.

Onderzoekers dr. Sabine van Zuydam en Gideon van der Hulst publiceren namens Necker en Citisens het eerste whitepaper een reeks van onderzoeken naar opkomstbevordering. Meer weten? Neem contact op met dr. Sabine van Zuydam via sabine@necker.nl.

Whitepaper

Opkomst bij verkiezingen, daar zit potentie in!

Opkomst bij verkiezingen, daar zit potentie in!

Download

Infographic resultaten opkomst verkiezingen

Opkomst bij verkiezingen, daar zit potentie in!

Kom in contact

Sabine van Zuydam - Onderzoeker / eigenaar

Sabine van Zuydam

Onderzoeker / adviseur / eigenaar