Betrokken samenleving

Overheidsorganisaties en bestuurders vinden het belangrijk dat de samenleving betrokken is. Bewoners en organisaties willen graag meepraten, meedenken en meebeslissen over veranderingen in hun leefomgeving. Maar hoe organiseer je dit goed?

Met een effectieve participatiestrategie kunnen overheden ook unusual suspects bereiken en betrekken.

De 8 betrokkenheidsprofielen van Citisens

De 8 betrokkenheidsprofielen van Citisens

One size does not fit all. Met behulp van het segmentatiemodel van onze dochteronderneming Citisens, adviseren we over een strategie die past bij uw inwonerssamenstelling. In een concreet vraagstuk, of voor een organisatiebrede ontwikkeling op lange termijn.

Hoe organiseer je participatie goed?

Wij ondersteunen overheden bij de professionalisering van de organisatie van participatie. Organisatie, college en raad kunnen op ons rekenen om de veranderende relatie tussen inwoner en overheid effectiever vorm te geven. Vanuit ieders eigen rol en verantwoordelijkheid. Denk aan het opstellen van:

  • een participatiebeleid;
  • een participatieverordening of -leidraad;
  • een implementatieagenda of trainingsprogramma om ervoor te zorgen dat vastgesteld beleid door de ambtelijke organisatie wordt gedragen en uitgevoerd.

Eerdere succesmethodes op het gebied van bestuurskracht, bestuurlijke toekomst en kerntaken zetten wij in elk project in.

Wij doen ook onderzoek voor rekenkamers. In de afgelopen jaren deden we bij diverse gemeenten evaluatieonderzoek naar participatie. Die lessen en verbeterpunten vertalen we naar de context van uw organisatie.

Kunnen wij u helpen?

Jochem Hoogenboom

Jochem Hoogenboom

Onderzoeker / adviseur
Nicolette Ouwerling - Directeur en eigenaar

Nicolette Ouwerling

Directeur en eigenaar

Op de hoogte blijven?

Blijf op de hoogte via onze Necker nieuwsbrief. Naast de algemene nieuwsbrief delen wij ook updates specifiek voor griffiers, rekenkamers of burgemeesters. Klik op inschrijven en bepaal welk nieuws u wilt ontvangen.