Democratisch Samenspel

De volksvertegenwoordiging is het kloppende hart van de lokale democratie. Maar het gaat niet overal van een leien dakje. Burgemeesters noemen de raadsvergadering vaak de minst leuke dag van de maand. Raadsleden voelen zich soms onveilig in de raadszaal en gaan met tegenzin naar vergaderingen. Hoe brengen we gezond samenspel terug in lokale democratie?

Het antwoord ligt in eenvoudige vuistregels, maar vereist toewijding van alle betrokkenen. Er zijn vrij eenvoudige vuistregels voor, maar het vergt veel inzet van alle betrokkenen.

In 2022 brachten we lokale bestuursculturen in kaart en ontwikkelden we in acht gemeenten een statuut: een document waarin afspraken tussen raad, college en organisatie werden vastgelegd. Een belangrijke bevinding was dat dit proces de collectiviteit van de raad als geheel versterkt.

Recentelijk hebben we ons beziggehouden met vergelijkbare uitdagingen in Landsmeer, Alkmaar, Venlo, Den Bosch, Tiel, Krimpen aan den IJssel, Zeist en Leusden, met als doel het stimuleren van een gezonde samenwerking.

Meer weten?

Job van Meijeren

Job van Meijeren

Onderzoeker / adviseur
Marcel Boogers

Marcel Boogers

Onderzoeker