Sensitieve besluitvorming
Een besluit lijkt snel genomen, maar er gaat een wereld aan vooraf. De inrichting van het besluitvormingsproces en de wijze waarop besluitvorming in vergaderingen is ingericht: wij helpen u er graag mee.
Sensitief door het besluitvormingsproces
Van de tekentafel tot de handtekening van de burgemeester, er gaan vaak maanden overheen. We zien veel beleidsmakers en bestuurders tobben om daarin de goede afslagen te nemen. Op welk moment betrek je inwoner en hoe? Hoe neem je de raad vroegtijdig mee in een besluit? Wanneer leg je geheimhouding op en wanneer hef je deze op? Hoe zorg je ervoor dat een wethouder niet alleen staat in het college? Of met lege handen na de besluitvormende vergadering?
Van grote tot kleine vragen: onze adviseur denken graag met u mee. Wij kunnen aan de voorkant van een besluitvormingsproces met u meedenken over de inrichting ervan. Daarbij krijgt u advies over betrokkenheid van stakeholders, inwoners, de volksvertegenwoording en anderen. Maar we zijn er ook voor de momenten dat u bent vastgelopen. Met advies op maat gaan we terug naar start.
Een besluitvormingsmodel op maat
Duren de raadsvergaderingen te lang? Is de raad veel tijd kwijt met gesprekken over de vergaderorde? Staan inwoners en de raad onvoldoende met elkaar in contact? Is de raad eigenlijk wel in positie? Of lijkt het erop dat hij zijn taken niet goed kan uitvoeren wegens de inrichting van de vergaderstructuur?
Dan is het tijd om het vergadermodel van de raad onder de loep te nemen. Wij ontwikkelden de VergaderFIT. Een tool die concreet in beeld brengt waar het huidige vergadermodel tekortschiet of niet (meer) passend is. En waarin handvatten worden aangereikt waarmee de raad aan de slag kan. Met als doel: het vergadermodel optimaliseren, passend bij de wensen en behoeften van de gemeenteraad. We werken dus toe naar een concreet doel en houden oog voor de onderlinge verhoudingen.