Podcast: Democratie maak je.

Democratie maak je. Een podcast over alles wat raakt aan het openbaar bestuur, volksvertegenwoordiging en de kwaliteit van onze democratie. Van integriteit tot interactie en van verkiezingen tot verantwoording. Gemaakt door het team van Necker en Citisens.

Thema: Verkiezingen

Dit keer maken we een serie over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Pim Steenbergen, Pieter Overeem, Jessica Lambregts en Robert Klaassen nemen je mee van selectieproces tot coalitievorming. Veel luisterplezier!

Aflevering 1: Trineke Palm

In deze aflevering spreken Pieter Overeem en Pim Steenbergen met Trineke Palm. Zij is voorzitter van de selectiecommissie van de ChristenUnie Utrecht. Waar begint het selectieproces? Waar moeten kandidaten aan voldoen? En welke rol speelt integriteit?

Aflevering 2: Jan Dirk van der Borg

In deze aflevering spreken Robert Klaassen en Jessica Lambregts met Jan Dirk van der Borg. Hij is bestuurskundige en lijsttrekker van het CDA Apeldoorn. Hoe begin je een succesvolle campagne? Waar moet je allemaal op letten? En hoe bereik je het beste de potentiële kiezer?

Thema: Griffiers van het eerste uur

In deze serie gaan interim-experts lokale democratie Bregje de Jong, Dick van der Harst, Lyke Veen en Sjoerd Wannet het gesprek aan met griffiers. Onder het motto: ‘jong geleerd, oud gedaan’ wordt de stand van de lokale democratie, de ontwikkeling en het vak van griffier besproken. Met deze eerste podcastserie over griffiers leer je alles over de gemeentepolitiek. Veel luisterplezier!  

_____________________________________

Aflevering 1 – Bob Roelofs: Politieke Passie

In deze aflevering gaan we langs bij het huis der provincie om daar te spreken met Bob Roelofs, griffier van de provincie Gelderland.

Bob Roelofs is wellicht de meest politieke griffier van het land. Vanuit de gemeentepolitiek in Arnhem kwam het griffierschap op zijn pad. Dat hij de politiek niet helemaal los heeft kunnen laten is een ding dat zeker is. Kort na het opnemen van de podcast werd Bob Roelofs namelijk benoemd tot wethouder in de gemeente Arnhem. 

Het is een geanimeerd gesprek waarin de publieke rol van de Staten centraal staat en Bob Roelofs met veel liefde spreekt over de historie van de Statenzaal.

_____________________________________

Aflevering 2 – Elma Hulspas: De raad als collectief

In deze aflevering gaan we naar Hillegom om te spreken met de griffier Elma Hulspas.

Een voorbeeld van vernieuwing in de lokale democratie zijn raadsakkoorden. Er wordt dan geen coalitieakkoord gesloten, maar de raad komt als collectief bij elkaar om de lijnen uit te zetten voor de komende vier jaar. 

Elma Hulspas heeft een zeer uitgesproken mening over deze raadsakkoorden. Het blijft als griffier altijd belangrijk fundamenteel na te denken over wat vernieuwing doet met de lokale democratie.

_____________________________________

Aflevering 3 – Jan-Dirk Pruim: Pionieren als griffie

In deze aflevering gaan we naar Almere om daar te spreken met de griffier, Jan-Dirk Pruim. 

Jan-Dirk Pruim is wellicht de bekendste griffier van Nederland. Bij uitstek de pionier van het vak. Het is dan ook een bijzonder gesprek over de positionering van de griffier en de strubbelingen die daarbij kwamen kijken. 

_____________________________________

Aflevering 4 – Joyce le Comte: Blijf je verwonderen

In deze aflevering gaan we naar Renkum om daar te spreken met de griffier, Joyce le Comte.

Blijf je verwonderen en oordeel niet, dat is de kernboodschap van Joyce aan iedereen die het vak van griffier overweegt. 

Het is een vrolijk gesprek waar de kern van de lokale democratie wordt aangeraakt. Zelfs als pionier van het griffiervak blijft Joyce zich verwonderen. 

_____________________________________

Aflevering 5 – Guus Kocken: Terug naar het debat

In deze aflevering gaan we naar Waalwijk om te spreken met de, inmiddels gepensioneerde, griffier van Waalwijk.

Na een lange carrière blikt Guus terug op zijn griffierschap. Van duurst betaalde postkantoor tot een strategische griffier die het debat én de burger centraal heeft gezet in de raadszaal.

Guus heeft een zeer uitgesproken mening over hoe de samenleving en de gemeenteraad elkaar kunnen treffen. Verder is hij als griffier altijd na blijven denken hoe hij het raadsdebat naar een hoger niveau getild kan worden.

_____________________________________

Aflevering 6 – Marit de Porto: Eilandpolitiek

In deze aflevering gaan we naar een wel heel bijzondere locatie: Texel! Daar spreken we met de griffier, Marit de Porto. 

Griffier zijn op een eiland is een bijzondere baan. Een eiland blijft een hechte gemeenschap. Met Marit de Porto gaat het gesprek over griffier zijn op een eiland én hetgeen waar iedere griffier mee te maken krijgt: verkiezingen.