Een nieuwe burgemeester voor Utrecht

Een nieuwe burgemeester voor Utrecht

Een scherpe profielschets is een belangrijk fundament voor de benoemingsprocedure van een nieuwe burgemeester. Niet alleen voor potentiële kandidaten om te bepalen of een gemeente wat voor hen is, maar ook is het de meetlat voor de vertrouwenscommissie en de commissaris van de Koning om kandidaten te beoordelen.

Veel profielschetsen gaan uitgebreid in op de vele rollen die de nieuwe burgemeester moet kunnen vervullen. Van voorzitter van de raad en het college, tot portefeuillehouder openbare orde en veiligheid en de rol richting de samenleving. Maar Utrecht koos voor een andere invalshoek. Hun profielschets gaat niet uit van de rollen van de burgemeester, maar van de vaardigheden die de burgemeester nodig heeft om deze rollen goed te kunnen vervullen.

Wat daadkracht en betrokkenheid precies inhouden, verschilt van gemeente tot gemeente.

Eerder lieten we in een analyse van de Beste Bestuurder-verkiezing zien dat daadkracht en betrokkenheid de twee eigenschappen zijn die het meest in burgemeesters worden gewaardeerd. Excellente burgemeesters weten deze beide eigenschappen te combineren. Zo ook in de gemeente Utrecht. Maar dan wel in een geheel eigen Utrechtse vertaling.

Meer weten over dit project?

Sabine van Zuydam - Onderzoeker / eigenaar

Sabine van Zuydam

Onderzoeker / adviseur / eigenaar