Analyse eigenschappen bestuurders voor BZK

Analyse eigenschappen bestuurders voor BZK

Ieder jaar organiseert Necker in samenwerking met Binnenlands Bestuur de verkiezing Beste Lokale Bestuurder. Sinds 2015 werden er tienduizenden nominaties uitgedeeld door bestuurders, politici, secretarissen en griffiers uit provincies, gemeenten en waterschappen. Zij prezen de prestaties en kwaliteiten van hun collega-bestuurders en gaven aan welke eigenschappen zij in het bijzonder waarderen.

Necker en Tilburg University herkenden de mogelijkheid van deze uitgesproken waarderingen. Bestuurders en politici waardeerden elkaar namelijk door kenmerkende eigenschappen van de ander te benoemen, maar ook door aan te geven welke eigenschappen het meest van belang zijn voor hedendaagse bestuurders. Analyse van deze antwoorden gaf inzicht in de mate waarin welke eigenschappen van belang worden geacht voor lokale bestuurders.

Essay: Hoe een bestuurder de beste bestuurder wordt

Necker en Tilburg University werkten samen om een essay te schrijven met kennis vanuit de praktijk én kennis vanuit de wetenschappelijke literatuur. De belangrijkste punten uit het essay:

 • 1

  Geloofwaardigheid is essentieel voor lokale bestuurders.

  Zonder geloofwaardigheid is er minder waardering voor andere eigenschappen.
 • 2

  Betrokkenheid is de belangrijkste eigenschap.

  Dit vinden zowel volksvertegenwoordigers als dagelijks bestuurders.
 • 3

  Dat betrokkenheid het belangrijkst is en geloofwaardigheid essentieel betekent niet dat andere eigenschappen niet van belang zijn.

  Lokale bestuurders moeten bij voorkeur vier poten hebben: ook daadkracht, integriteit en communicatieve vaardigheden zijn van groot belang.
 • 4

  Er is een verschil tussen de eigenschappen die van verschillende bestuurders worden verwacht.

  Van voorzitters zoals een burgemeester of commissaris van de Koning wordt daadkracht verwacht, terwijl van wethouders, gedeputeerden of dagelijks bestuurders juist deskundigheid wordt verwacht.

Meer weten over dit project?

Sabine van Zuydam - Onderzoeker / eigenaar

Sabine van Zuydam

Onderzoeker / adviseur / eigenaar
Niels Karsten - Onderzoeker en adviseur

Niels Karsten

Onderzoeker / geassocieerd partner