Raads- en Statenonderzoek
Een stroeve samenwerking met een externe partij, enorme overschrijdingen bij grote projecten, of twijfels over de bestuurlijke zuiverheid in een belangrijk dossier? In zulke situaties biedt een raads- of statenonderzoek de mogelijkheid om helderheid te krijgen en lessen te trekken voor de toekomst. Pas als de feiten duidelijk zijn, ontstaat de mogelijkheid om de controlerende rol te vervullen en om verantwoording af te leggen. En pas dan kan er lering voor de toekomst worden getrokken.
Necker heeft jarenlange ervaring met raads- en statenonderzoeken. We begeleiden, trainen en ondersteunen enquête- en onderzoekscommissies en beschikken over een veelzijdig team van onderzoekers, wetenschappers en ervaren bestuurders. Onze expertise ligt in het zorgvuldig uitvoeren van gevoelige onderzoeken, altijd met oog voor de politiek-bestuurlijke context.
Onze visie: zorgvuldige aanpak met heldere afspraken
Een onderzoek in opdracht van een politiek orgaan vereist zorgvuldigheid. Zowel op proces als op inhoud. We hanteren een transparante aanpak, waarbij we heldere afspraken maken over de rolverdeling tussen de onderzoekers van Necker, de begeleidingscommissie van het raads- of statenonderzoek, en de griffie of ambtelijke ondersteuning. Dit zorgt voor een soepel onderzoeksproces, waarbij de begeleidingscommissie gedurende het hele onderzoeksproces betrokken blijft.
Inhoudelijk kenmerkt onze aanpak zich door een scherpe en gestructureerde onderzoeksfase. We verbinden onze onderzoeksvaardigheden aan politiek-bestuurlijke sensitiviteit om de bevindingen van de juiste duiding te voorzien voor bespreking in het bestuurlijke domein. Bij Necker vinden we namelijk dat leren centraal moet staan in een raads- of statenonderzoek. Een belangrijk kenmerk: na afronding bieden we een helder handelingsperspectief.
Reconstructie
Om tot een helder handelingsperspectief en tot lessen voor de toekomst te komen, is het noodzakelijk om terug te kijken. We analyseren documenten, voeren interviews, en zo reconstrueren we de gebeurtenissen. Zo ontstaat inzicht in wat is gebeurd. Hierbij geven we ruimte aan alle relevante perspectieven. Dat kan alleen als we dat expliciet maken. Daarom stellen we vooraf een aantal onderzoeksaspecten vast. Deze aspecten geven richting aan de reconstructie. Gezien de politiek-bestuurlijke context richten we ons altijd op aspecten als informatievoorziening en besluitvormingsprocessen. Afhankelijk van de aard van het onderzoek, voegen we aantal andere aspecten toe. Denk hierbij bijvoorbeeld aan risicobeheersing, de inrichting van projectorganisatie, of bestuurlijke gedrag.
De afgeronde reconstructie bekijken we vervolgens door de bril van het van tevoren vastgestelde analysekader. We duiden en verklaren de bevindingen, zodat we heldere lessen kunnen formuleren waar de raad verder mee kan.
Concrete opbrengst met handelingsperspectief
Een goed onderzoek dat vervolgens in de la verdwijnt ligt daar in schoonheid te sterven. Pas bij de duiding van de uitkomsten binnen de politiek-bestuurlijke context ontstaat handelingsperspectief. Wij vertalen onze bevindingen naar een toegankelijke rapportage met visuele ondersteuning, zoals infographics, en concrete aanbevelingen voor gemeenteraad/staten én college van B&W/GS.
Omdat transparantie essentieel is, zorgen we ook voor een publieksvriendelijke versie, zodat de uitkomsten voor iedereen helder en begrijpelijk zijn. Zo krijgt een onderzoek écht impact.