Evaluaties en beleidsonderzoek
Een beleidsevaluatie of beleidsonderzoek is een essentieel instrument voor overheden om inzicht te krijgen in de totstandkoming, inhoud, uitvoering, en resultaten en effecten van hun beleid. Dit leidt binnen de politiek-bestuurlijke dynamiek tot heldere verantwoording en legt bloot waar het goed gaat én waar het beter kan. Relevant als het fout gaat, maar juist ook als het goed gaat.
Necker voert evaluatieonderzoeken uit voor gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries en andere publieke organisaties. Necker beschikt over een gevarieerd team van onderzoekers en ervaren bestuurders, die ervaring hebben met evaluatieonderzoeken en oog hebben voor de politiek-bestuurlijke context.
Onze visie: leren staat centraal
In onze beleidsevaluaties stellen we leren centraal. Het doel is om te leren van het verleden om zo in de toekomst betere politiek-bestuurlijke resultaten te kunnen behalen. Bij Necker vinden we dat beleidsevaluaties behalve evaluatief ook sterk toepassings- en toekomstgericht moeten zijn. Lessen voor de toekomst zijn enkel te formuleren als eerst duidelijk is wat er is gebeurd, hoe dat is gebeurd, en waarom dat zo is gelopen. Op basis van een gedegen terugblik formuleren we uitgangspunten om beleid, processen en uitvoering te verbeteren. Zo komen we tot lessen die verder gaan dan het niveau ‘procedures zijn niet gevolgd waar dat wel had gemoeten’. Lessen die daadwerkelijk duurzaam bijdragen aan verbeterd handelen, adresseren onderliggende mechanismen. Kortom: reconstrueren en duiden komt vóór leren.
Uit ervaring weten we dat het leereffect van onderzoek sterker wordt wanneer een onderzoek gedragen wordt door bestuur én organisatie. Bij Necker vinden we het dus belangrijk om in een vroeg stadium door middel van heldere communicatie bestuur en organisatie in oriënterende gesprekken mee te nemen in het onderzoek. Dit soort gesprekken hebben niet alleen voor ons als onderzoekers meerwaarde, maar helpen ook ambtelijk en bestuurlijk betrokkenen om eigen ervaringen in perspectief te plaatsen en te reflecteren. Zo dragen we ook tíjdens het onderzoek bij aan het lerend vermogen van de organisatie en het bestuur.
Gericht op diverse domeinen
Onze focus in evaluatieonderzoeken ligt op het politiek-bestuurlijke en organisatorische element. Deze richting staat ons toe om een breed scala aan onderwerpen te onderzoeken. Zelf hebben we onder andere veel ervaring met en kennis van onderwerpen binnen het sociaal domein, fysiek domein, participatie, en integriteit. Mochten we tóch de technische kennis en ervaring voor een bepaald onderwerp niet in huis hebben, maar denken we dat we vanwege de politiek-bestuurlijke relevantie toch impact kunnen maken, dan werken wij graag samen met een aantal samenwerkingspartners. Zo werken wij bijvoorbeeld voor onderzoeken op het gebied van dataveiligheid graag samen met Guardian360 en voor onderzoeken op het gebied van (bouw)projecten in de fysieke leefomgeving met KuiperCompagnons of Urban Reality. Zo combineren we onze politiek-bestuurlijke en organisatorische kennis en kunde met de specifieke technisch-inhoudelijke kennis en kunde van onze samenwerkingspartners.
213a- en 216a-onderzoek
Een 213a-onderzoek – ook wel collegeonderzoek genoemd – is een specifieke vorm van evaluatieonderzoek. De Gemeente- en Provinciewet verplicht colleges om periodiek te onderzoeken hoe doelmatig en doeltreffend het gevoerde beleid is. Dit wordt vaak gezien als een controle-instrument, maar bij Necker benaderen we het vooral als een kans om te leren en te verbeteren.
Wij geloven dat een collegeonderzoek geen afrekenmoment moet zijn, maar een middel om vooruit te kijken. Daarom richten we onze rapportages niet alleen op wat er is gebeurd, maar vooral op wat er beter kan. Onze onderzoeken bieden concrete inzichten en handelingsperspectief, zodat colleges effectief kunnen sturen op beleid en prestaties.