Het gereedschap van de werkgeverscommissie

De gemeenteraad is werkgever van de griffier, de werkgeverscommissie fungeert als vooruitgeschoven post. Maar hoe geef je goed invulling aan deze rol? Wat komt er allemaal bij kijken en wat wordt er van een werkgeverscommissie verwacht?

Om werkgeverscommissies optimaal te laten functioneren, beschikt Necker over de gereedschapskist voor werkgeverscommissies. Voor elke hulpvraag heeft Necker een stuk gereedschap waarmee werkgeverscommissies verder geholpen worden. Met ruime kennis en ervaring aan zowel de kant van de gemeenteraad áls de griffie kunnen wij werkgeverscommissies perfect ondersteunen in haar rol als werkgever van de griffie.

Met welke vragen kunt u bij ons terecht?

 • 1

  Vraagbaakfunctie

  Heeft u een vraag? Necker beantwoordt deze graag. Voor al uw vragen kunt u bij Necker terecht. Vraagt u zich af hoe u een goede relatie onderhoudt met de griffier? Hoe vaak u zou moeten spreken met de griffier? Hoe u vorm geeft aan uitbreiding van de griffie? Of hoe u aan de raad terugkoppelt over de relatie tussen de werkgeverscommissie en griffier? Neem contact met ons op en we helpen u graag.
 • 2

  Trainingen

  Necker biedt basistrainingen aan over de rol van de werkgeverscommissie. Deze trainingen geven u inzicht in de rol die u heeft als werkgever van de griffie en geeft handvatten om deze rol in te vullen. Wij geven ook trainingen op maat, die dieper in gaan op een door u gekozen onderwerp of specifieke vraag. Deze trainingen komen in overleg met u tot stand. Op deze manier zorgen we ervoor dat uw werkgeverscommissie de optimale ondersteuning krijgt.
 • 3

  GriffieFIT

  De GriffieFIT inventariseert de huidige ondersteuning van de raad, maakt een vergelijking ten aanzien van de wenselijke situatie en voert een benchmark uit. Als uw griffier of andere griffiemedewerkers een hoge werkdruk ervaren, is de GriffieFIT het ideale middel om te onderzoeken welke aanpassingen er kunnen worden gedaan om de griffie in haar kracht te zetten. Misschien heeft de griffie uitbreiding nodig? Of moeten verwachtingen vanuit de raad worden bijgesteld? De GriffieFIT ondersteunt de werkgeverscommissie in het maken van de juiste keuzes.
 • 4

  Ondersteuning P&O en mediation

  Necker ondersteunt werkgeverscommissies in hun rol als werkgever van de griffie doormiddel van ondersteuning P&O. Vaak hebben werkgeverscommissies weinig ervaring met het P&O aspect. Professionele begeleiding kan helpen om de relatie tussen de griffier en werkgeverscommissie gezond te houden. Ook bij conflict kan Necker ondersteunen doormiddel van mediation. Een conflict tussen de griffier en werkgeverscommissie kan het functioneren van de raad en daarmee de lokale democratie in de weg staan. Een conflict moet daarom snel opgelost worden. Juist als er spanningen zijn is het van belang om ondersteuning van een onafhankelijke partij in te roepen. Wij zoeken samen met griffier en werkgeverscommissie naar een oplossing.
 • 5

  Werving & selectie

  Als uw griffier of raadsadviseur vertelt een andere baan te hebben, kan dat even schrikken zijn. Ook als u wenst de griffie uit te breiden, kan het vinden van de juiste kandidaat een obstakel zijn. Met het schrijven van een onderscheidende vacaturetekst en het inzetten van ons brede netwerk, vindt Necker snel een passende kandidaat voor uw griffie. De vacaturetekst voor de griffier wordt samen met u opgesteld, zodat deze specifiek voor uw gemeente is geschreven. Succesvol hebben wij al vele tientallen werving- en selectieprocedures voor (plaatsvervangend) griffiers, raadsadviseurs en commissiegriffiers afgerond. Voor de werving van een nieuwe griffier bent u bij Necker dus aan het juiste adres.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Neem contact op met

Marijke van de Plasse

Marijke van de Plasse

Griffie-expert / adviseur