DoeMee-onderzoek
Simpel en doeltreffend
Dit is het concept: onze onderzoekers stellen een onderzoeksopzet voor een rekenkameronderzoek op. We voeren het onderzoek uit voor een vaste prijs. Meerdere rekenkamers kunnen intekenen op het onderzoek. Per gemeente doorlopen we een apart onderzoeksproces, met heldere afspraken over het contact en de rolverdeling tussen het onderzoeksteam, de rekenkamer en de gemeente.
2025: DoeMee-onderzoek vitale wijken, dorpen en kernen
Onderzoek naar het lokale voorzieningenniveau
In veel gemeenten staat het lokale voorzieningenniveau onder druk. Zwembaden en buurtsupermarkten verdwijnen en verenigingen hebben moeite om vrijwilligers te vinden. Dit maakt het lastig om buurten, dorpen en kernen vitaal te houden. Het tegengaan van deze verschraling is een belangrijke opgave voor lokale bestuurders en raadsleden. Necker biedt het volgende: in 2025 kunnen rekenkamers deelnemen aan ons DoeMee-onderzoek naar het lokale voorzieningenniveau. Hiermee helpen we gemeenten om beter in te spelen op de behoeften van inwoners en de juiste keuzes te maken.
Handvatten voor een effectievere gemeentelijke inzet op lokale voorzieningen
Met dit DoeMee-onderzoek brengen we in kaart hoe het lokale voorzieningenniveau en de inzet van uw gemeente aansluit bij de behoeften van uw inwoners. Op basis van duidelijke conclusies en concrete aanbevelingen biedt u als rekenkamer waardevolle ondersteuning aan de gemeenteraad. Zo helpt u hen om scherpere en effectievere keuzes te maken voor een toekomstbestendig voorzieningenniveau.
De inwoner centraal
Ons onderzoek stelt inwoners centraal. Via een effectieve en laagdrempelige manier vragen we hen naar hun ervaringen, verwachtingen en behoeften met de voorzieningen in hun gemeente. We combineren deze inzichten met andere data om de match tussen inzet en behoefte te beoordelen. Denk aan kwalitatieve en kwantitatieve gegevens waarover de gemeente beschikt en uit openbare bronnen over het niveau van de voorzieningen. Natuurlijk wordt er een gedegen analyse gemaakt van de gemeentelijke (beleids)inzet door een documentanalyse en bestuurlijke en ambtelijke interviews. We beoordelen de gemeentelijke inzet en de aansluiting op het inwonersperspectief aan de hand van de vijf aspecten behoefte, beschikbaarheid, beleid, bekostiging en bemensing centraal. We hanteren een afbakening in de voorzieningen gebaseerd op de Leefbarometer en de VNG Burgerpeiling.
Doe mee: Een beproefde aanpak met oog voor de lokale context
Wij bieden een beproefde onderzoeksaanpak met een korte doorlooptijd en ruimte voor lokale aandachtspunten. Wilt u bijvoorbeeld specifieke voorzieningen uitlichten of de gemeenteraad betrekken? Dat kan. We gaan graag in gesprek over uw wensen en de mogelijkheden.
Aanvraagformulier DoeMee-onderzoek vitale wijken, dorpen en kernen
Vraag vrijblijvend onze onderzoeksopzet en offerte op. Wij sturen deze per mail. De prijs start vanaf €21.750,-.
Recentelijk deden we DoeMee onderzoeken naar:
- Armoede en ongelijkheid (2024)
- Participatie en Omgevingswet (2022)
- Wonen (2021-2022)
- Doorwerking van aanbevelingen (2022)
- Impact Coronacrisis (2021)
- Toezicht en handhaving op de openbare orde en veiligheid (2019-2021)
Ook voerden wij DoeMee onderzoeken uit naar onderwerpen als jongerenwerk, communicatiebeleid, verbonden partijen, digitale dienstverlening, impact rekenkamer, sportbeleid, afhandeling meldingen en nakoming toezeggingen.

Een vaste onderzoeksopzet met een vaste lage prijs en korte doorlooptijd. Dat is kenmerkend voor DoeMee.