Podcast: Democratie maak je

Democratie maak je. Een podcast over alles wat raakt aan het openbaar bestuur, volksvertegenwoordiging en de kwaliteit van onze democratie. Van integriteit tot interactie en van verkiezingen tot verantwoording. Gemaakt door het team van Necker en Citisens.

In deze serie gaan Julia Scheffer, Lot Herderscheê en Soesja Schelling met gasten in gesprek over diversiteit in de lokale volksvertegenwoordiging. Is er in de dagelijkse gang van zaken in de gemeenteraad genoeg ruimte voor diversiteit en hoe wordt hiermee omgegaan? Acht raadsleden, allemaal op hun eigen manier divers, geven hun kijk op de zaak. 

Muziek door Joël van Eerde

Democratie maak je: Stemmen van de Raad

Aflevering 1 – Ceciel Nieuwenhout: Zwangerschap

In deze aflevering gaan we langs in Groningen bij raadslid Ceciel Nieuwenhout.  

Zij vertelt over haar kijk op diversiteit in de lokale volksvertegenwoordiging en over haar ervaring met het zwangerschapsverlof tijdens haar raadslidmaatschap.  

De verlofregeling is landelijk geregeld. Daarom stuurde Ceciel, samen met vijf andere raadsleden in  2021 een brief aan toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren over de huidige verlofregeling. En in februari 2023 stelde het Adviescollege Rechtspositie Politieke Ambtsdragers nog dat volksvertegenwoordigers dezelfde rechten zouden moeten hebben als werknemers.  

Aflevering 1 – Ceciel Nieuwehout: Zwangerschap


Aflevering 2 – Teresa Da Silva Marcos: Nederlands als tweede taal

In deze aflevering gaan we naar Velsen om te spreken met raadslid Teresa Da Silva Marcos.  

Teresa komt uit Portugal en heeft het Nederlands als haar tweede taal eigen gemaakt. Zij vertelt over haar ervaringen in de lokale politiek en geeft haar kijk op diversiteit mee.  

Aflevering 2 – Teresa Da Silva Marcos: Nederlands als tweede taal


Aflevering 3 – Bea de Jongste: Fysieke beperking

In deze aflevering gaan we naar Waalwijk om daar te spreken met raadslid Bea de Jongste.  

Bea is al tien jaar raadslid en gaat met ons in gesprek over haar ervaringen als raadslid in een rolstoel. Hoe wordt zij ondersteund en met welke dingen moet je rekening houden in de raadzaal en daarbuiten?  

Aflevering 3 – Bea de Jongste: Fysieke beperking


Aflevering 4 – Kees Porskamp: Geen 9 tot 5 baan

In deze aflevering gaan we naar Oost Gelre om daar te spreken met raadslid Kees Porskamp. 

Naast zijn carrière als raadslid vliegt Kees als senior purser de wereld over. Een bijzondere combinatie. Kees vertelt ons alles over hoe hij dat aanpakt en waarom hij denkt dat het een voordeel is om geen 9 tot 5 baan te hebben als raadslid.  

Aflevering 4 – Kees Porskamp: Geen 9 tot 5 baan


Aflevering 5 – Tjarda Struik: Visuele beperking 

In deze aflevering gaan we naar Den Dolder om in gesprek te gaan met Tjarda Struik.  

Tijdens de opnames van het gesprek was Tjarda nog raadslid in Zeist en voorgedragen burgemeester in Leiderdorp. In de aanloop naar haar benoeming als burgemeester hebben we het gehad over haar raadslidmaatschap, hoe ze er op kwam om raadslid te worden, op welke manier zij met haar visuele beperking in het raadswerk is omgegaan én hoe ze die periode heeft ervaren. 

Aflevering 5 – Tjarda Struik: Visuele beperking


Aflevering 6 – Wally Rodenburg: Opleidingsniveau 

In deze aflevering gaan we naar Noordwijkerhout waar we in gesprek gaan met raadslid Wally Rodenburg. 

Wally is praktisch opgeleid en werkzaam als vrachtwagenchauffeur. Hij vertelt over zijn raadslidmaatschap, welke uitdagingen hij is tegengekomen en hoe hij daar mee om is gegaan. Ook gaan we in op de vraag op welke manier het raadwerk toegankelijker kan worden gemaakt.  

Aflevering 6 – Wally Rodenburg: Opleidingsniveau


Aflevering 7 – Marlieke van Schalkwijk: Jonge leeftijd

In deze aflevering gaan we naar IJsselstijn waar we in gesprek gaan met raadslid Marlieke van Schalkwijk. Al op haar 26e werd zij fractievoorzitter, wat zijn haar ervaringen en tegen welke vooroordelen loopt zij aan? Ze geeft haar blik op het raadslidmaatschap en roept jongeren op om politiek actief te worden. Ze vertelt er alles over waarom zij dat vindt en hoe je als jongere die stap kan zetten. 

Aflevering 7 – Marlieke van Schalkwijk: Jonge leeftijd


Aflevering 8 – Yasmine Bouchrit: Biculturele achtergrond

In deze laatste aflevering gaan we in gesprek met Yasmine Bouchrit, raadslid in Vlaardingen. We gaan het gesprek aan over misschien wel het meest besproken onderwerp als het gaat om diversiteit van volksvertegenwoordigers. Namelijk het hebben van een biculturele achtergrond. Yasmine vertelt over haar ervaringen en het belang van representatie. 

Aflevering 8 – Yasmine Bouchrit: Biculturele achtergrond


Verkiezingen

Dit keer maken we een serie over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Pim Steenbergen, Pieter Overeem, Jessica Lambregts en Robert Klaassen nemen je mee van selectieproces tot coalitievorming. Veel luisterplezier!


Aflevering 1: Trineke Palm

In deze aflevering spreken Pieter Overeem en Pim Steenbergen met Trineke Palm. Zij is voorzitter van de selectiecommissie van de ChristenUnie Utrecht. Waar begint het selectieproces? Waar moeten kandidaten aan voldoen? En welke rol speelt integriteit?


Aflevering 2: Jan Dirk van der Borg

In deze aflevering spreken Robert Klaassen en Jessica Lambregts met Jan Dirk van der Borg. Hij is bestuurskundige en lijsttrekker van het CDA Apeldoorn. Hoe begin je een succesvolle campagne? Waar moet je allemaal op letten? En hoe bereik je het beste de potentiële kiezer?


Aflevering 3: Julia Kleinrensink

Onderzoekers Pim Steenbergen en Pieter Overeem gaan in gesprek met Julia Kleinrensink. Zij is raadslid en fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeente Utrecht.


Aflevering 4: Coallitie

Ons podcast-team gaat in gesprek met Ruud Koole en Harmen Binnema. Ruud Koole was hoogleraar Politicologie en is lid van de Eerste Kamer. Harmen Binnema is Universitair docent bij USBO en was onder meer Staten- en Eerste Kamerlid.


Aflevering 5: De nabeschouwing

In deze slotaflevering van de serie over verkiezingen blikken Marcel Boogers, Jessica Lambregts, Pim Steenbergen en Pieter Overeem terug op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Wat vonden we van de uitslag, de historisch lage opkomst en wat viel ons op aan de campagnes?


Griffiers van het eerste uur

In deze serie gaan interim-experts lokale democratie Bregje de Jong, Dick van der Harst, Lyke Veen en Sjoerd Wannet het gesprek aan met griffiers. Onder het motto: ‘jong geleerd, oud gedaan’ wordt de stand van de lokale democratie, de ontwikkeling en het vak van griffier besproken. Met deze eerste podcastserie over griffiers leer je alles over de gemeentepolitiek. Veel luisterplezier!  

Democratie maak je – Necker · Teaser


Aflevering 1 – Bob Roelofs: Politieke Passie

In deze aflevering gaan we langs bij het huis der provincie om daar te spreken met Bob Roelofs, griffier van de provincie Gelderland.

Bob Roelofs is wellicht de meest politieke griffier van het land. Vanuit de gemeentepolitiek in Arnhem kwam het griffierschap op zijn pad. Dat hij de politiek niet helemaal los heeft kunnen laten is een ding dat zeker is. Kort na het opnemen van de podcast werd Bob Roelofs namelijk benoemd tot wethouder in de gemeente Arnhem. 

Het is een geanimeerd gesprek waarin de publieke rol van de Staten centraal staat en Bob Roelofs met veel liefde spreekt over de historie van de Statenzaal.

Democratie maak je – Necker · Aflevering 1 Bob Roelofs


Aflevering 2 – Elma Hulspas: De raad als collectief

In deze aflevering gaan we naar Hillegom om te spreken met de griffier Elma Hulspas.

Een voorbeeld van vernieuwing in de lokale democratie zijn raadsakkoorden. Er wordt dan geen coalitieakkoord gesloten, maar de raad komt als collectief bij elkaar om de lijnen uit te zetten voor de komende vier jaar. 

Elma Hulspas heeft een zeer uitgesproken mening over deze raadsakkoorden. Het blijft als griffier altijd belangrijk fundamenteel na te denken over wat vernieuwing doet met de lokale democratie.

Democratie maak je – Necker · Aflevering 2 Elma Hulspas


Aflevering 3 – Jan-Dirk Pruim: Pionieren als griffie

In deze aflevering gaan we naar Almere om daar te spreken met de griffier, Jan-Dirk Pruim. 

Jan-Dirk Pruim is wellicht de bekendste griffier van Nederland. Bij uitstek de pionier van het vak. Het is dan ook een bijzonder gesprek over de positionering van de griffier en de strubbelingen die daarbij kwamen kijken. 

Democratie maak je – Necker · Aflevering 3 Jan Dirk Pruim


Aflevering 4 – Joyce le Comte: Blijf je verwonderen

In deze aflevering gaan we naar Renkum om daar te spreken met de griffier, Joyce le Comte.

Blijf je verwonderen en oordeel niet, dat is de kernboodschap van Joyce aan iedereen die het vak van griffier overweegt. 

Het is een vrolijk gesprek waar de kern van de lokale democratie wordt aangeraakt. Zelfs als pionier van het griffiervak blijft Joyce zich verwonderen. 

Democratie maak je – Necker · Aflevering 4 Joyce le Comte


Aflevering 5 – Guus Kocken: Terug naar het debat

In deze aflevering gaan we naar Waalwijk om te spreken met de, inmiddels gepensioneerde, griffier van Waalwijk.

Na een lange carrière blikt Guus terug op zijn griffierschap. Van duurst betaalde postkantoor tot een strategische griffier die het debat én de burger centraal heeft gezet in de raadszaal.

Guus heeft een zeer uitgesproken mening over hoe de samenleving en de gemeenteraad elkaar kunnen treffen. Verder is hij als griffier altijd na blijven denken hoe hij het raadsdebat naar een hoger niveau getild kan worden.

Democratie maak je – Necker · Aflevering 5 Guus Kocken


Aflevering 6 – Marit de Porto: Eilandpolitiek

In deze aflevering gaan we naar een wel heel bijzondere locatie: Texel! Daar spreken we met de griffier, Marit de Porto. 

Griffier zijn op een eiland is een bijzondere baan. Een eiland blijft een hechte gemeenschap. Met Marit de Porto gaat het gesprek over griffier zijn op een eiland én hetgeen waar iedere griffier mee te maken krijgt: verkiezingen.

Democratie maak je – Necker · Aflevering 6 Marit De Porto