Thema

Verkiezingen

Lees artikelen over verkiezingen...

16 maart 2022 is het zover: we mogen weer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Of je nu (kandidaat-)raadslid, griffier, burgemeester of een mogelijke wethouder bent: er komt een bijzondere periode op je af. Een verkiezingsjaar kent een eigen dynamiek. De debatten worden scherper, het besturen van de gemeente en het voeren van campagne lopen door elkaar. Als griffier of burgemeester zorg je ervoor dat de processen doorlopen, en dat op alle belangrijke momenten gebeurt wat er moet gebeuren.

Net als in 2018, 2014, 2010 en 2006 is Necker van Naem er voor jou. De afgelopen collegeperiode voerden we 291 risicoanalyses uit in 74 gemeenten, gebruikten honderden raadsleden ons handboek ‘Ik Raadslid’, en maakten we in 60 gemeenten de lokale stemhulp MijnStem. Als geen ander kennen wij het lokaal bestuur. We weten wat er nodig is om de verkiezingen voor te bereiden, en om het politieke proces te ondersteunen. Ook na de verkiezingen is er werk aan de winkel en helpen we je graag.

Risicoanalyses integriteit

Kandidaat-wethouders doorlopen een risicoanalyse integriteit. In veel gemeenten was dat al een goed gebruik, maar in 2022 is het naar verwachting verplicht. Binnen de kaders blijft er ruimte voor keuzevrijheid in het proces. Deze collegeperiode voerden wij 291 risicoanalyses van wethouders uit in 74 gemeenten. Ook deze verkiezingen kun je voor de risicoanalyses integriteit weer bij ons terecht. 

Ik Raadslid

We schreven natuurlijk weer een volledig hernieuwde versie van hét handboek soldaat voor nieuwe én ervaren raadsleden. Binnenkort hier te bestellen met korting.

MijnStem

De stemhulp met het grootste bereik die in de afgelopen jaren als enige bestand bleek tegen hackers en vertraging. Tijdens de waterschaps- en provinciale statenverkiezingen raadpleegden 2,6 miljoen Nederlanders MijnStem. In 2018 was MijnStem beschikbaar in 60 gemeenten. Hier vind je meer informatie.

Griffieprofessionals

Om griffies in de drukke verkiezingstijd te ontlasten, detacheren wij onze griffie-experts. In de aanloop naar de verkiezingen hebben griffies het extra druk het draaiboek verkiezingen opstellen, activiteiten organiseren voor de opkomstbevordering, aandacht voor het thema integriteit, afscheid nemen van een oude raad én een nieuwe raad die wordt geïnstalleerd en moet worden ingewerkt. Onze griffieprofessionals zijn helemaal klaar voor deze taken en kunnen jouw griffie versterken. Hulp nodig op jouw griffie? Neem contact op met Marijke van de Plasse, 06-55808139 | marijke@necker.nl .

Inwerkprogramma

In maart start er weer een enthousiaste groep nieuwe raadsleden. Tijd om kennis bij te spijkeren! In aanvulling op Ik Raadslid bieden we een geheel online trainingsprogramma aan. Een voorproefje is vanaf september te bekijken.

Handreiking verkiezingen

Op zoek naar een overzicht van álles wat er dit jaar geregeld moet worden? Speciaal voor burgemeesters, griffiers en gemeentesecretarissen schreven we een handreiking. Je kunt de handreiking hier downloaden.

Lees meer over Verkiezingen;

artikelen of projecten