Thema: Integere overheid

Verdiepend integriteitsonderzoek Veere

Veel integriteitskwesties kunnen voorkomen worden door goede, proactieve integriteitszorg. Maar: het blijft mensenwerk. Bij een incident biedt een feitenonderzoek duidelijkheid.

Op verzoek van de gemeente Veere onderzocht Necker van Naem het handelen van één van de wethouders van de gemeente. Een inwoner trok de integriteit van deze wethouder en het handelen van de gemeente in twijfel. Al snel bleek dat er 3 kwesties speelden, rondom een vergunning, een eigen bedrijf van de wethouder en de aankoop van een woning. Met een combinatie van methoden reconstrueerden we de feitelijke gebeurtenissen, om deze te duiden aan de hand van het wettelijke kader en de geldende integriteitsregels.

De uitkomsten van het onderzoek hebben veel losgemaakt. De betrokken wethouder besloot op basis van het onderzoek om op te stappen, net na de verkiezingen, met de nodige gevolgen voor de coalitieonderhandelingen. Voor de raad was het onderzoek aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over integriteit, om problemen in de toekomst te voorkomen.

Volgend project: Een raadsakkoord voor de raad van Boxmeer Of lees meer over Integere overheid projecten of het thema