Thema: De allerbeste bestuurders

Een raadsakkoord voor de raad van Boxmeer

De gemeenteraad van Boxmeer had wat bijzonders voor ogen. Naast het coalitieakkoord dat er al was, wilde hij ook een raadsakkoord. Wat er precies in dit raadsakkoord moest komen was van tevoren nog niet geregeld. Twee dagen 'op de hei' met de volledige gemeenteraad zou daar de input voor verzorgen. 

Doel van het raadsakkoord en verdieping thema's

We trappen de dag af in een conferentiezaal met mooi uitzicht in de provincie Gelderland. Iedereen is opgewekt en er klaar voor om met de raad iets neer te zetten. We beginnen met het doel van dit raadsakkoord. Praktische vragen als onderwerpkeuze komen voorbij. Maar ook de terechte vraag of iedereen nu gehouden is aan zo’n akkoord. Het is aan de raad om daarover een beslissing te nemen, maar we geven ruimte aan het gesprek.

Daarna gaan we ons verdiepen in de gekozen thema's. Het is belangrijk dat raadsleden zoveel mogelijk in beweging zijn en actief meedoen. Het programma zit dan ook zo in elkaar dat werkvormen afwisselen, en de groep af en toe op adem kan komen met een kop koffie. Zo kunnen de raadsleden elkaar ook beter leren kennen en houden we de energie erin. 

Marshmallowchallenge

We sluiten dag 1 af met de zogenaamde marshmallowchallenge. Hierbij zijn de raadsleden opgedeeld in groepen en moeten ze middels wat touw, spaghettistokjes en plakband een zo’n hoog mogelijke toren bouwen met een marshmallow bovenop. Doel van deze challenge is om de groep vooruit te laten denken en ze daarin samen te laten werken.

Presentatie aan het college

Aan het einde van dag 1 is de raad het met elkaar eens. Er ligt een raadsakkoord waarbij de focus ligt op de overeenkomsten die de wethouders met elkaar delen en niet de politieke verschillen. Op dag 2 is het raadsakkoord vol positieve energie gepresenteerd aan het college.

Volgend project: Ondersteuning vertrouwenscommissie Dalfsen Of lees meer over De allerbeste bestuurders projecten of het thema