Thema: Vernieuwende participatie

Hollands Kroon als toekomstbestendige organisatie

Een nieuwe koers inzetten als organisatie is een spannend moment. De beginfase is bepalend: weet iedereen waar je mee aan de slag gaat? Is daar voldoende draagvlak voor? Hoe organiseer je dat eigenlijk? Tegelijkertijd kan zo’n nieuwe koers ook een nieuwe wind doen waaien: medewerkers krijgen het gevoel dat veel plannen die in de ijskast staan, nu misschien wél gerealiseerd worden. Die energie wil je natuurlijk benutten.

Voorafgaand aan deze opdracht inventariseerden we ook de scenario's voor de toekomst. Daar lees je hier meer over.

Bij iedere organisatie past daar een andere vorm voor. In Hollands Kroon koos men voor een programmateam, waar een adviseur van Necker van Naem tijdelijk deel van uitmaakte. De verschillende projectteams, die allemaal met een eigen deelproject aan de slag gingen, hadden zo een duidelijke sparringpartner en ‘linking pin’: de stuurgroep van raads-, college- en mt-leden. En doordat onze adviseur een aantal dagen per week fysiek aanwezig was bij de gemeente, werden signalen vanuit de verschillende teams en medewerkers snel opgepakt.

Slagvaardig veranderen

Een centrale rol voor de mensen die het werk uiteindelijk gaan doen, dat is belangrijk. Een verandering opleggen van bovenaf werkt vaak averechts en doet de energie om te veranderen kelderen. Een verandering van onderaf vormgeven heeft twee doelen: de medewerkers voelen zich er verantwoordelijk voor én het management kan sturen op basis van wat er daadwerkelijk in de praktijk gebeurt.

Na een kick-start van een aantal maanden is organisatieverandering iets wat nog jaren groeit in de organisatie. In die fase zijn wij niet meer nodig. Maar het goed op de rit zetten van een grote verandering, door iemand die geen verleden of loyaliteiten bij verschillende delen van bestuur of organisatie heeft, dat is essentieel voor vooruitgang. 

Volgend project: De toekomst van Lansingerland Of lees meer over Vernieuwende participatie projecten of het thema