Thema: De allerbeste bestuurders

Analyse eigenschappen bestuurders voor BZK

Ieder jaar organiseert Necker van Naem in samenwerking met Binnenlands Bestuur de verkiezing Beste Lokale Bestuurder. Sinds 2015 werden er tienduizenden nominaties uitgedeeld door bestuurders, politici, secretarissen en griffiers uit provincies, gemeenten en waterschappen. Zij prezen de prestaties en kwaliteiten van hun collega-bestuurders en gaven aan welke eigenschappen zij in het bijzonder waarderen.

Necker van Naem en Tilburg University herkenden de mogelijkheid van deze uitgesproken waarderingen. Bestuurders en politici waardeerden elkaar namelijk door kenmerkende eigenschappen van de ander te benoemen, maar ook door aan te geven welke eigenschappen het meest van belang zijn voor hedendaagse bestuurders. Analyse van deze antwoorden gaf inzicht in de mate waarin welke eigenschappen van belang worden geacht voor lokale bestuurders.

Essay: Hoe een bestuurder de beste bestuurder wordt.

Necker van Naem en Tilburg University werkten samen om een essay te schrijven met kennis vanuit de praktijk én kennis vanuit de wetenschappelijke literatuur. Belangrijkste punten uit het essay:

 

Benieuwd naar de rest van het essay? Download

Volgend project: Risicoscans integriteit raadsleden Brunssum Of lees meer over De allerbeste bestuurders projecten of het thema