Thema: De allerbeste bestuurders

Een nieuwe burgemeester voor Utrecht

Een scherpe profielschets is een belangrijk fundament voor de benoemingsprocedure van een nieuwe burgemeester. Niet alleen voor potentiële kandidaten om te bepalen of een gemeente wat voor hen is, maar ook is het de meetlat voor de vertrouwenscommissie en de commissaris van de Koning om kandidaten te beoordelen.

Veel profielschetsen gaan uitgebreid in op de vele rollen die de nieuwe burgemeester moet kunnen vervullen. Van voorzitter van de raad en het college, tot portefeuillehouder openbare orde en veiligheid en de rol richting de samenleving. Maar Utrecht koos voor een andere invalshoek. Hun profielschets gaat niet uit van de rollen van de burgemeester, maar van de vaardigheden die de burgemeester nodig heeft om deze rollen goed te kunnen vervullen.

Eerder lieten we in een analyse van de Beste Bestuurder verkiezing zien dat daadkracht en betrokkenheid de twee eigenschappen zijn die het meest in burgemeesters worden gewaardeerd. Excellente burgemeesters weten deze beide eigenschappen te combineren. Zo ook in de gemeente Utrecht. Maar dan wel in een geheel eigen Utrechtse vertaling.

Wat daadkracht en betrokkenheid precies inhouden, verschilt van gemeente tot gemeente. Het is vooral de lokale kleur die deze eigenschappen in een profielschets meekrijgen, die bepaalt welk type kandidaat past. In de profielschets voor Utrecht is dat duidelijk terug te zien. Het gaat niet om betrokkenheid en daadkracht in het algemeen, maar deze krijgen een hele specifieke en onderscheidende uitwerking in de vaardigheden ‘doordacht en doortastend handelen’ en ‘invoelend communiceren en verbinden’. Een heldere vertaling voor een grote, diverse stad als Utrecht.

Benieuwd hoe dit eruit ziet? Lees hier de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Utrecht. 

Volgend project: Ontwikkelassessement functioneel applicatiebeheerder sociaal domein Of lees meer over De allerbeste bestuurders projecten of het thema