Thema: De allerbeste bestuurders

Begeleiding vertrouwenscommissie Arnhem

Arnhem, een stad die bruist van diversiteit en kracht, van creativiteit en ondernemerschap, heeft veel te bieden. Wij hielpen de vertrouwenscommissie van gemeente Arnhem bij de zoektocht naar een burgemeester die de parels van de stad herkent en deze als ambassadeur weet te promoten. Necker van Naem begeleidde de vertrouwenscommisie tijdens het volledige proces. Van het bijwonen van expertsessies tot de ondersteuning bij het opstellen van de profielschets en het trainen ter voorbereiding op de selectiegesprekken.

Ervaring leert dat het vaak moeilijk is om met een grote commissie tot scherpe keuzes te komen voor de profielschets van de nieuwe burgemeester. Het risico bestaat daarbij dat de profielschets ‘grijzer’ en algemener van karakter wordt. Daarnaast was het voor Arnhem belangrijk om een onderscheidende profielschets te schrijven, omdat er in meerdere 100.000+gemeenten tegelijk naar een nieuwe burgemeester werd gezocht.

Voorbereiding en schrijven profielschets

Als aanpak hebben we daarom gekozen voor een tweetal bijeenkomsten met de vertrouwenscommissie, zodat beelden en wensen vertaald konden worden naar een aansprekend profiel. Een bijkomend voordeel; deze werkwijze draagt ook bij aan een goede teamsfeer binnen de vertrouwenscommissie.

Training vertrouwenscommissie

Een goede profielschets is niet alleen van belang voor het bereiken van enthousiaste kandidaten, maar biedt ook houvast bij de te voeren selectiegesprekken. Het afleiden van vragen aan de hand van dit basisdocument, was dan ook een belangrijk onderdeel van onze training aan de vertrouwenscommissie. De beste schetsen blijven ook na installatie onder de aandacht bij klankbordgesprekken met de burgemeester.

De juiste kandidaat

Met de installatie van Ahmed Marcouch, is de zoektocht van de vertrouwenscommissie geëindigd. Arnhem heeft een oprecht geïnteresseerde en enthousiaste burgemeester gevonden. 

Volgend project: Privacy en veiligheid in het sociaal domein, Dronten Of lees meer over De allerbeste bestuurders projecten of het thema