Podcast: Democratie maak je.

Democratie maak je. Een podcast over alles wat raakt aan het openbaar bestuur, volksvertegenwoordiging en de kwaliteit van onze democratie. Van integriteit tot interactie en van verkiezingen tot verantwoording. Gemaakt door de young professionals van Necker en Citisens.

Thema: Diversiteit in de lokale volksvertegenwoordiging

In deze serie zijn Julia Scheffer, Lot Herderscheê en Soesja Schelling met gasten in gesprek gegaan over diversiteit in de lokale volksvertegenwoordiging. Is er in de dagelijkse gang van zaken in de gemeenteraad genoeg ruimte voor diversiteit en hoe wordt hiermee omgegaan? Acht raadsleden, allemaal op hun eigen manier divers, geven hun kijk op de zaak. 

Aflevering 1: Ceciel Nieuwenhout

Wanneer iemand tijdens het raadslidmaatschap zwanger wordt, moet diegene formeel ontslag indienen om een periode met zwangerschapsverlof te kunnen. Dit geldt als een tijdelijk ontslag, waarna het raadslid weer terug keert. Is deze regeling nog wel van deze tijd? En hoe heeft Ceciel dit ervaren? 


Aflevering 2: Teresa Da Silva Marcos

De voertaal in de gemeenteraad is Nederlands. Hoe is het om raadslid te zijn als Nederlands je tweede taal is? Voor welke uitdagingen kom je te staan? Hoe kan je hierin ondersteund worden? En hoe kunnen we de raadsstukken toegankelijker maken? 


Aflevering 3: Bea de Jongste

Naar schatting heeft nog geen half procent van de raadsleden en bestuurders in Nederland een beperking of chronische ziekte, terwijl dit in de samenleving als geheel tussen de 10 en 15 procent is. Verhoging van het aantal raadsleden met een beperking staat hoog op de prioriteitenlijst van de ministerie van Binnenlandse Zaken, maar hoe komen we daar? 


Aflevering 4: Kees Porskamp

In veel raden wordt in eerste instantie rekening gehouden met raadsleden die het werk combineren met een 9-5 baan. Hoe groot is de uitdaging wanneer je het raadswerk combineert met onregelmatige werktijden? 


Aflevering 5 – Tjarda Struik: Visuele beperking 

“Praktisch blind en straks burgemeester ‘de beperking maakt me toegankelijk’” kopt de NOS op 14 juni over Tjarda haar voordracht in Leiderdorp als burgemeester. Toen wij haar spraken was zij nog raadslid in Zeist. Hoe heeft zij het raadslidmaatschap ervaren? En welke tips heeft zij voor mensen met een visuele beperking én politieke ambitie?  


Aflevering 6 – Wally Rodenburg: Opleidingsniveau

Er is geen specifieke opleiding tot raadslid, ook zijn er geen opleidingsvereisten. Toch is 70% van de raadsleden theoretisch opgeleid. In hoeverre is het opleidingsniveau van raadsleden nog representatief voor de bevolking die zij vertegenwoordigen?  


Aflevering 7 – Marlieke van Schalkwijk: Jonge leeftijd

Binnenlands Bestuur kopte in 2022 “Jongere zwaar ondervertegenwoordigd in gemeenteraad”. Slechts 7% van de raadsleden in Nederland is jonger dan 30 jaar. Marlieke is op haar 26e fractievoorzitter geworden. Hoe kijkt zij hier tegenaan? En wat is de impact die je als jong raadslid kan maken? 


Aflevering 8 – Yasmine Bouchrit: Biculturele achtergrond

Biculturele achtergrond is misschien wel het meest besproken diversiteitskenmerk in de media. Tegelijkertijd laat de diversiteit aan culturele achtergronden in raden te wensen over.  


Thema: Verkiezingen

Dit keer maken we een serie over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Pim Steenbergen, Pieter Overeem, Jessica Lambregts en Robert Klaassen nemen je mee van selectieproces tot coalitievorming. Veel luisterplezier!

Aflevering 1: Trineke Palm

In deze aflevering spreken Pieter Overeem en Pim Steenbergen met Trineke Palm. Zij is voorzitter van de selectiecommissie van de ChristenUnie Utrecht. Waar begint het selectieproces? Waar moeten kandidaten aan voldoen? En welke rol speelt integriteit?


Aflevering 2: Jan Dirk van der Borg

In deze aflevering spreken Robert Klaassen en Jessica Lambregts met Jan Dirk van der Borg. Hij is bestuurskundige en lijsttrekker van het CDA Apeldoorn. Hoe begin je een succesvolle campagne? Waar moet je allemaal op letten? En hoe bereik je het beste de potentiële kiezer?


Aflevering 3: Julia Kleinrensink

Onderzoekers Pim Steenbergen en Pieter Overeem gaan in gesprek met Julia Kleinrensink. Zij is raadslid en fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeente Utrecht.


Aflevering 4: Coallitie

Ons podcast-team gaat in gesprek met Ruud Koole en Harmen Binnema. Ruud Koole was hoogleraar Politicologie en is lid van de Eerste Kamer. Harmen Binnema is Universitair docent bij USBO en was onder meer Staten- en Eerste Kamerlid.


Aflevering 5: De nabeschouwing

In deze slotaflevering van de serie over verkiezingen blikken Marcel Boogers, Jessica Lambregts, Pim Steenbergen en Pieter Overeem terug op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Wat vonden we van de uitslag, de historisch lage opkomst en wat viel ons op aan de campagnes?

Thema: Griffiers van het eerste uur

In deze serie gaan interim-experts lokale democratie Bregje de Jong, Dick van der Harst, Lyke Veen en Sjoerd Wannet het gesprek aan met griffiers. Onder het motto: ‘jong geleerd, oud gedaan’ wordt de stand van de lokale democratie, de ontwikkeling en het vak van griffier besproken. Met deze eerste podcastserie over griffiers leer je alles over de gemeentepolitiek. Veel luisterplezier!  

Aflevering 1 – Bob Roelofs: Politieke Passie

In deze aflevering gaan we langs bij het huis der provincie om daar te spreken met Bob Roelofs, griffier van de provincie Gelderland.

Bob Roelofs is wellicht de meest politieke griffier van het land. Vanuit de gemeentepolitiek in Arnhem kwam het griffierschap op zijn pad. Dat hij de politiek niet helemaal los heeft kunnen laten is een ding dat zeker is. Kort na het opnemen van de podcast werd Bob Roelofs namelijk benoemd tot wethouder in de gemeente Arnhem. 

Het is een geanimeerd gesprek waarin de publieke rol van de Staten centraal staat en Bob Roelofs met veel liefde spreekt over de historie van de Statenzaal.

_____________________________________

Aflevering 2 – Elma Hulspas: De raad als collectief

In deze aflevering gaan we naar Hillegom om te spreken met de griffier Elma Hulspas.

Een voorbeeld van vernieuwing in de lokale democratie zijn raadsakkoorden. Er wordt dan geen coalitieakkoord gesloten, maar de raad komt als collectief bij elkaar om de lijnen uit te zetten voor de komende vier jaar. 

Elma Hulspas heeft een zeer uitgesproken mening over deze raadsakkoorden. Het blijft als griffier altijd belangrijk fundamenteel na te denken over wat vernieuwing doet met de lokale democratie.

_____________________________________

Aflevering 3 – Jan-Dirk Pruim: Pionieren als griffie

In deze aflevering gaan we naar Almere om daar te spreken met de griffier, Jan-Dirk Pruim. 

Jan-Dirk Pruim is wellicht de bekendste griffier van Nederland. Bij uitstek de pionier van het vak. Het is dan ook een bijzonder gesprek over de positionering van de griffier en de strubbelingen die daarbij kwamen kijken. 

_____________________________________

Aflevering 4 – Joyce le Comte: Blijf je verwonderen

In deze aflevering gaan we naar Renkum om daar te spreken met de griffier, Joyce le Comte.

Blijf je verwonderen en oordeel niet, dat is de kernboodschap van Joyce aan iedereen die het vak van griffier overweegt. 

Het is een vrolijk gesprek waar de kern van de lokale democratie wordt aangeraakt. Zelfs als pionier van het griffiervak blijft Joyce zich verwonderen. 

_____________________________________

Aflevering 5 – Guus Kocken: Terug naar het debat

In deze aflevering gaan we naar Waalwijk om te spreken met de, inmiddels gepensioneerde, griffier van Waalwijk.

Na een lange carrière blikt Guus terug op zijn griffierschap. Van duurst betaalde postkantoor tot een strategische griffier die het debat én de burger centraal heeft gezet in de raadszaal.

Guus heeft een zeer uitgesproken mening over hoe de samenleving en de gemeenteraad elkaar kunnen treffen. Verder is hij als griffier altijd na blijven denken hoe hij het raadsdebat naar een hoger niveau getild kan worden.

_____________________________________

Aflevering 6 – Marit de Porto: Eilandpolitiek

In deze aflevering gaan we naar een wel heel bijzondere locatie: Texel! Daar spreken we met de griffier, Marit de Porto. 

Griffier zijn op een eiland is een bijzondere baan. Een eiland blijft een hechte gemeenschap. Met Marit de Porto gaat het gesprek over griffier zijn op een eiland én hetgeen waar iedere griffier mee te maken krijgt: verkiezingen.