Thema: Fitte griffie

Podcast: Democratie maak je.

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat de wet dualisering werd ingevoerd (2002) en gemeentes begonnen te experimenteren met het dualisme en de griffier. Veel griffiers van het eerste uur, die in het diepe sprongen en begonnen te pionieren, gaan binnenkort met pensioen. Tijd voor onze interim professionals om juist díe griffiers van het eerste uur op te zoeken en te interviewen voor de Necker podcast: Democratie maak je!

Griffiers van het eerste uur

In deze serie gaan interim-experts lokale democratie Bregje de Jong, Dick van der Harst, Lyke Veen en Sjoerd Wannet het gesprek aan met griffiers. Onder het motto: ‘jong geleerd, oud gedaan’ wordt de stand van de lokale democratie, de ontwikkeling en het vak van griffier besproken. Met deze eerste podcastserie over griffiers leer je alles over de gemeentepolitiek. Veel luisterplezier!  

Democratie maak je - Necker van Naem · Teaser Democratie Maak Je

_____________________________________

Aflevering 1 - Bob Roelofs: Politieke Passie

In deze aflevering gaan we langs bij het huis der provincie om daar te spreken met Bob Roelofs, griffier van de provincie Gelderland.

Bob Roelofs is wellicht de meest politieke griffier van het land. Vanuit de gemeentepolitiek in Arnhem kwam het griffierschap op zijn pad. Dat hij de politiek niet helemaal los heeft kunnen laten is een ding dat zeker is. Kort na het opnemen van de podcast werd Bob Roelofs namelijk benoemd tot wethouder in de gemeente Arnhem. 

Het is een geanimeerd gesprek waarin de publieke rol van de Staten centraal staat en Bob Roelofs met veel liefde spreekt over de historie van de Statenzaal.

Democratie maak je - Necker van Naem · Aflevering 1 Bob Roelofs

 

_____________________________________

Aflevering 2 - Elma Hulspas: De raad als collectief

In deze aflevering gaan we naar Hillegom om te spreken met de griffier Elma Hulspas.

Een voorbeeld van vernieuwing in de lokale democratie zijn raadsakkoorden. Er wordt dan geen coalitieakkoord gesloten, maar de raad komt als collectief bij elkaar om de lijnen uit te zetten voor de komende vier jaar. 

Elma Hulspas heeft een zeer uitgesproken mening over deze raadsakkoorden. Het blijft als griffier altijd belangrijk fundamenteel na te denken over wat vernieuwing doet met de lokale democratie.

Democratie maak je - Necker van Naem · Aflevering 2 Elma Hulspas

_____________________________________

Aflevering 3 - Jan-Dirk Pruim: Pionieren als griffie

In deze aflevering gaan we naar Almere om daar te spreken met de griffier, Jan-Dirk Pruim. 

Jan-Dirk Pruim is wellicht de bekendste griffier van Nederland. Bij uitstek de pionier van het vak. Het is dan ook een bijzonder gesprek over de positionering van de griffier en de strubbelingen die daarbij kwamen kijken. 

Democratie maak je - Necker van Naem · Aflevering 3 Jan Dirk Pruim

_____________________________________

Aflevering 4 - Joyce le Comte: Blijf je verwonderen

In deze aflevering gaan we naar Renkum om daar te spreken met de griffier, Joyce le Comte.

Blijf je verwonderen en oordeel niet, dat is de kernboodschap van Joyce aan iedereen die het vak van griffier overweegt. 

Het is een vrolijk gesprek waar de kern van de lokale democratie wordt aangeraakt. Zelfs als pionier van het griffiervak blijft Joyce zich verwonderen. 

Democratie maak je - Necker van Naem · Aflevering 4 Joyce le Comte

_____________________________________

Aflevering 5 - Guus Kocken: Terug naar het debat

In deze aflevering gaan we naar Waalwijk om te spreken met de, inmiddels gepensioneerde, griffier van Waalwijk.

Na een lange carrière blikt Guus terug op zijn griffierschap. Van duurst betaalde postkantoor tot een strategische griffier die het debat én de burger centraal heeft gezet in de raadszaal.

Guus heeft een zeer uitgesproken mening over hoe de samenleving en de gemeenteraad elkaar kunnen treffen. Verder is hij als griffier altijd na blijven denken hoe hij het raadsdebat naar een hoger niveau getild kan worden.

 

Democratie maak je - Necker van Naem · Aflevering 5 Guus Kocken

_____________________________________

Aflevering 6 - Marit de Porto: Eilandpolitiek

In deze aflevering gaan we naar een wel heel bijzondere locatie: Texel! Daar spreken we met de griffier, Marit de Porto. 

Griffier zijn op een eiland is een bijzondere baan. Een eiland blijft een hechte gemeenschap. Met Marit de Porto gaat het gesprek over griffier zijn op een eiland én hetgeen waar iedere griffier mee te maken krijgt: verkiezingen.

Democratie maak je - Necker van Naem · Aflevering 6 Marit De Porto

Volgend artikel: Toezicht en handhaving: inspirerende werkwijzen uit de praktijk Of lees meer over Fitte griffie artikelen of het thema