Thema: Fitte griffie

Hoe werken gemeenten in de Verenigde Staten?

In de zomer van 2019 was ik langere tijd in Saint Louis, Missouri, Verenigde Staten. In die periode even geen interimpuzzels om op te lossen, geen werving- en selectietrajecten, geen rekenkameronderzoeken, geen adviesvraagstukken. Maar omdat het toch begon te kriebelen, zocht ik wel een Amerikaanse gemeente op.

The city of Creve Coeur

Creve Coeur is een gemeente van zo’n 18.000 inwoners met ruim 100 ambtenaren (waarvan de helft politieambtenaren), een parttime burgemeester, gemeentesecretaris, griffier en acht raadsleden. Ik werd ontvangen door de griffier, city clerk Deborah Ryan, die mij een rondleiding gaf door het enigszins ouderwets ingerichte gemeentehuis en me voorstelde aan iedereen. Veel nieuwsgierige vragen over hoe het er in een Nederlandse gemeente aan toe gaat. Ik had een boeiend gesprek met gemeentesecretaris Mark Perkins (city administrator) en Deborah over hun taken en hoe het zo werkt in die gemeente. Ik leerde dat iedere gemeente in de Verenigde Staten anders werkt (niks geen landelijke Gemeentewet! In sommigen gemeenten is de gemeentesecretaris tevens griffier), dat er in de stad Saint Louis meer dan 30 gemeenten zijn. Op mijn vraag waarom er zoveel gemeenten zijn antwoordden Deborah en Mark in koor “That’s an interesting question!” Net als in Nederland is er ook hier een noodzaak om samen te werken, maar wat lokaal kan liever uitvoeren door de eigen gemeente. Er zijn dus zeker overeenkomsten, maar ook verschillen! Kortom, hartstikke leuk om eens een Amerikaanse gemeente van binnen te zien.

Artikel - Gemeenten VS - Marijke
Artikel - Gemeenten VS - Marijke

City hall

Na mijn werkbezoek aan de gemeente Creve Coeur was mijn nieuwsgierigheid gewekt! Hoe werkt een Amerikaanse gemeente eigenlijk? Nou, dat is dus nogal ingewikkeld, want iedere gemeente mag dat zo’n beetje zelf bepalen, of eigenlijk de inwoners ervan! Van de city clerk van Creve Coeur kreeg ik een lijvig document hoe het in gemeenten in de staat Missouri werkt. Er zijn daar verschillende soorten gemeenten, met verschillende bevoegdheden, verschillende functionarissen (soms wel/soms niet gekozen). Ik ben het spoor compleet bijster geraakt en prijs me dan toch gelukkig met hoe gestructureerd en georganiseerd het er in Nederland aan toe gaat (wat natuurlijk ook weer veel over mij zegt)! Op mijn tocht door de VS bezocht ik steeds de city hall in een stad/dorp. Van indrukwekkend groots met beveiligingshekken erom heen (New York) tot schattig klein (in Alaska bestaat de gemeente Sherman uit slechts twee inwoners!).

Council meeting Creve Coeur

Natuurlijk wilde ik ook graag een raadsvergadering bijwonen. Ik was erg benieuwd hoe zo’n vergadering zou verlopen en wat de overeenkomsten en verschillen waren met Nederlandse gemeenten. En zo schoof ik aan op de publieke tribune van de council meeting (raadsvergadering) van de gemeente Creve Coeur.

Wat me is opgevallen:

Klap op de vuurpijl was overigens nog dat ik door de griffier tijdens die vergadering werd geïntroduceerd en ik de gelegenheid kreeg een paar woorden te spreken! Onvoorbereid en in steenkolenengels sprak ik over Nederlandse gemeenten, raadsvergaderingen en het vak van griffier!

Thank you Deborah Ryan for introducing me in the City of Creve Coeur!

Volgend artikel: Geen twee rekenkamers zijn hetzelfde Of lees meer over Fitte griffie artikelen of het thema