Thema: Integere overheid

Dilemma: vraag en aanbod

In De Telegraaf las ik een artikel over de Haagse cocaïnedealer Ricky A. Hij runde een bezorgdienst die maandelijks zo’n 10.000 telefoontjes kreeg van klanten. Die passage galmde nog lang na. Tienduizend telefoontjes. Per maand. Alleen voor coke. Alleen voor de Haagse scene. De vraag naar drugs is kennelijk enorm en één belletje naar het juiste nummer is genoeg om het te krijgen.

NIEUWS  In 2021 zal door het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de 'Handreiking screening ambtenaren' gepubliceerd worden. Net als voor de in 2019 gepubliceerde 'Handleiding basisscan integriteit voor kandidaat-bestuurders' is Necker van Naem gevraagd om de inhoud te verzorgen.

Naast alle recente, terechte oproepen om meer middelen ter beschikking te stellen voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit door aanbieders van drugs, is ook iets anders hard nodig. Namelijk, een kritischer maatschappelijke houding tegenover drugs. Dat is geen zaak van bestuurders, maar van burgerschap.

John van den Heuvel, de auteur van het krantenartikel, was in juli Zomergast. Hij ageerde fel tegen het gebruik van drugs. Vooral richting de jeugd die nog niet (geheel) in staat is om consequenties te overzien noch om keuzes in volle vrijheid te maken. Van den Heuvel vertelde dat hij zelfs urinetesten op drugsgebruik heeft afgenomen bij zijn kinderen. In ieder geval laat ik mijn kinderen later de documentaire ‘The City addicted to Chrystal Meth’ (2009) zien. Deze docu speelt zich af in de Amerikaanse stad Fresno en toont de mentale en fysieke aftakeling van verslaafden. Zeker op de momenten dat de maker, Louis Theroux, letterlijk op de huid zit van de gebruikers is het pijnlijk en confronterend om te kijken.

Meer maatschappelijke drukte maken om het gebruik van drugs is keihard nodig. De vraag naar drugs is beïnvloedbaar. Minder vraag treft óók de criminele aanbieders.

Volgend artikel: "Wetten zijn als worsten, je wilt niet weten hoe ze gemaakt zijn" Of lees meer over Integere overheid artikelen of het thema