Thema: Integere overheid

Dilemma: tweet

‘Nou, Hans, dit is overduidelijk. Dit kan niet!’, appte een vriend. Aanleiding was de volgende tweet:
‘Ongelooflijk dat de @anwb speelt met leven van mijn dochter. In Spanje volkomen ondeugdelijk bedrijf ingeschakeld, laten camper van takelwagen donderen, zetten er een ander wiel op dat er in Nederland afloopt terwijl ze 90 km reed op de A4. En nu niet thuis geven. Wat een bedrijf #anwb.’ 
De tweet kwam van een burgemeester. Zijn profiel was duidelijk gelieerd aan het ambt.

NIEUWS  In 2021 zal door het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de 'Handreiking screening ambtenaren' gepubliceerd worden. Net als voor de in 2019 gepubliceerde 'Handleiding basisscan integriteit voor kandidaat-bestuurders' is Necker van Naem gevraagd om de inhoud te verzorgen.

Kwalificaties van anderen liepen uiteen van ‘onhandig’ tot ‘gezagsmisbruik voor een particuliere opvatting’. De vriend sloot zijn whatsappbericht af met een slogan: ‘Een burgemeestersaccount is er voor de burgervader en niet voor de verontwaardigde huisvader’.

Een achterliggende vraag die zich opdringt, is in hoeverre een burgemeester over zijn of haar privéleven kan twitteren. Een strikte scheiding van ‘burgemeester’ en ‘persoon’ voelt gekunsteld en onwerkbaar. En aan burgemeesters zonder opvattingen en emotie hebben we ook niet al te veel behoefte lijkt me. Wanneer zijn persoonlijke tweets wel gepast en wanneer niet?

Over webetiquette las ik eens de tip om je bij een tweet altijd af te vragen of je de inhoud ook zou delen voor een zaal van een paar honderd mensen. De burgemeester uit de casus zou dat zeker doen, schat ik in.

Een ander aandachtspunt is: ‘Zorg dat een discussie over de zaak gaat en niet over jou’. Dat heeft hij niet bereikt. Op momenten van woede of machteloosheid is het goed om koel te blijven. Zeker voor een burgemeester.

Volgend artikel: Dilemma: cocktail Of lees meer over Integere overheid artikelen of het thema