Thema: Integere overheid

Dilemma: tijden veranderen

Hein van Beuningen was een handelaar, en een goede ook. Dat bleek bijvoorbeeld uit de nevenfunctie die hij, eind negentiende eeuw, opbouwde naast zijn dienstverband bij de Utrechtsche Centraal Spoorwegmaatschappij. Bij ‘de Centraal’ was hij chef van het goederenvervoer. Tegelijkertijd transporteerde hij voor eigen rekening, en met instemming van zijn directie (!), kolen van een mijn in het Ruhrgebied naar Nederland. Van Beuningen was daarmee gelijktijdig verantwoordelijk voor het goederenvervoer per spoor én particulier groothandelaar in kolen die over datzelfde spoor werden vervoerd. Vervoer per rail was een ‘game changer’ ten opzichte van het reguliere vervoer per schip. Hij werd er schatrijk mee.

Bovenstaand verhaal komt uit de prachtige biografie van Harry van Wijnen uit 2004, over de zoon van Hendrik Adriaan (Hein) van Beuningen: de Rotterdamse havenbaron D.G. van Beuningen. In onze tijd zou zo’n dubbelfunctie niet meer kunnen. De grens tussen acceptabel en onacceptabel gedrag, ligt niet vast.
Een andere illustratie.

Legendarisch is een verhaal dat de ronde doet over handel met voorkennis door de geliefde Amerikaanse president John F. Kennedy. Hij zou in 1962 een medewerker hebben gevraagd om duizend van z’n favoriete Cubaanse sigaren in te kopen. Direct nadat Kennedy zeker was dat de geïmporteerde sigaren binnen waren, tekende hij het embargo tegen Cuba dat alle handel met het Zuid-Amerikaanse land vanaf dat moment verbood. Ondenkbaar vandaag de dag. Tijden veranderen en daarmee normen.

Hebt u een voorbeeld van iets dat vroeger kon en nu niet meer geaccepteerd zou worden?

Volgend artikel: Dilemma: virtù Of lees meer over Integere overheid artikelen of het thema