Thema: Integere overheid

Dilemma: kind van de rekening

‘Eenmaal wordt er daadwerkelijk een bom door een ruit naar binnen gegooid, een relatief onschuldige molotovcocktail. Toevallig ben ik op dat moment thuis. Ik pak de brandbom en gooi hem weer terug naar buiten.’ Deze passage komt uit het boek ‘Persoonlijke herinneringen’ van Ruud Lubbers. Ik ben er niet uit wat mij meer trof: de aanslag of zijn duiding.

Zware intimidaties en doodsbedreigingen van politieke ambts-dragers zijn van alle tijden. De manier van omgaan met zulke incidenten verandert. Waar in het verleden zo’n zaak naar buiten toe werd gebagatelliseerd of zo stil mogelijk werd gehouden, wordt nu meer geredeneerd dat inwoners moeten weten wat er speelt.

De burgemeester wiens auto ‘s nachts in brand werd gestoken, de wethouder die enkele weken in Engeland ondergedoken zat en de burgemeester die op weg naar zijn werk ineens in de loop van een vuurwapen keek. De impact van zulke gebeurtenissen is groot. Niet in de geringste mate door de frustratie als de daders vrijuit gaan.

Naar aanleiding daarvan is het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur opgericht. Bedreigde bestuurders worden dan gekoppeld aan een ‘peer’ voor (mentale) steun en advies. Een heel goede zaak. En nu ook doorpakken!

Ik spreek bestuurders die onvoldoende urgentie ervaren in het faciliteren van een veilige werkomgeving. De geuite wens om snel te handelen verzandt nog weleens in de platte vraag: wie betaalt de factuur voor aanpassingen bij het woonhuis of gemeentehuis? Ik pleit ervoor dat commissarissen van de Koning in staat worden gesteld daarin regie te nemen.

Volgend artikel: Dilemma: recht zo die gaat Of lees meer over Integere overheid artikelen of het thema