Thema: Integere overheid

Dilemma: doorslaan op de A2

In vakblad “Binnenlands Bestuur” las ik een pleidooi om risicoanalyses voor wethouders, gedeputeerden en DB-leden minder zwaar te maken. Slaan we niet door? Wat levert het op? Dat deed me denken aan een gesprek dat ik had op de A2. Tijdens het tanken in de buurt van Eindhoven werd ik aangesproken door een hipster-stelletje. Het waren duidelijk jonge toeristen die een glimp van het liberale leven in Nederland wilden ervaren. ‘Can you take us to Amsterdam?’, was de vraag. Het bleek te gaan om een meisje uit Estland en haar vriend uit Moskou.

Na het bespreken van de wereldpolitiek, vroegen ze naar mijn baan. Ik vertelde over ons onderzoek naar integer handelen, risicoanalyses integriteit en het opstellen van gedragscodes. Hun verbazing was voelbaar. Politici en bestuurders die door een onderzoeksbureau tegen het licht worden gehouden...

‘Worden jullie weleens omgekocht?’, vroegen zij zich af. ‘Nee’, antwoordde ik, ‘en we koesteren onze onafhankelijkheid.’
Nog een vraag: ‘Wat gebeurt er dan met de resultaten?’ ‘Vaak zijn die openbaar en komen ze in de krant.’, was mijn reactie. ‘En als iemands gedrag niet door de beugel kan?’ Ik legde uit: ‘Dan moet iemand beterschap beloven of aftreden’.

Wat ik leerde van hun vragen? Maatschappelijke verontwaardiging over niet-integer gedrag van bestuurders, is zeer te prevaleren boven de acceptatie dat pers, onderzoekers, én politici niet integer zijn. Als het zogenaamde ‘doorslaan’ in de aandacht voor integriteit dit type verbaasde vragen oplevert van jonge toeristen… laten we dat dan nog maar even volhouden.

Volgend artikel: Dilemma: hé leugenaar! Of lees meer over Integere overheid artikelen of het thema