Thema: Integere overheid

Dilemma: de prijs van principes

In de Corruption Perceptions Index staat Nederland op de achtste plaats en Tanzania op plek 99. ‘Is corruptie merkbaar in het dagelijks leven?’, vroeg ik een goede vriend die na twaalf jaar in Nederland terugkeerde naar zijn vaderland Tanzania. Een anekdote volgde.

NIEUWS  In 2021 zal door het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de 'Handreiking screening ambtenaren' gepubliceerd worden. Net als voor de in 2019 gepubliceerde 'Handleiding basisscan integriteit voor kandidaat-bestuurders' is Necker van Naem gevraagd om de inhoud te verzorgen.

In de chaotische ochtendspits van Dar es Salaam gaf een politieagent tegenstrijdige verkeersaanwijzingen waardoor mijn vriend, Abasi, midden op een kruispunt stil kwam te staan. De agent was ziedend en kondigde boetes aan voor rijden door rood licht, niet opvolgen van een aanwijzing, in gevaar brengen van publieke veiligheid en belemmeren van zijn taakuitoefening. Vier boetes van elk 30.000 Tanzaniaanse shilling. Snel daarna zei de agent: ‘Maar als je nu 100.000 Tsh cash betaalt kun je gelijk verder’. Verbijsterd kondigde Abasi aan in bezwaar te gaan tegen alle vier de boetes. De reactie: ‘Dan neem ik je auto in beslag als bewijsmateriaal, komt de zaak pas over een halfjaar voor en garandeer ik dat je je auto daarna terugkrijgt zonder airco en muziekinstallatie’. 
De moraliteit van mijn vriend werd zwaar op de proef gesteld. Uiteindelijk betaalde hij 25.000 Tsh contant. Hij was gezwicht voor een systeem dat hij veracht. Maar wat was z’n alternatief?

Abasi verzuchtte: ‘Ofwel je committeert je hier aan het heersende systeem van corruptie (en bepaalt steeds tot op welke hoogte je hierin mee gaat), of je vecht tegen dit systeem zonder enig resultaat en met voortdurende tegenwerking ’.

Volgend artikel: Dilemma: een glazen huis Of lees meer over Integere overheid artikelen of het thema