Thema: Integere overheid

Dilemma: criterium

Als het einde van de Tour de France nadert, komen ook de wielercriteriums dichterbij. Veertien in getal. Plaatsen als Boxmeer, Chaam, Maarheeze, Steenwijk, Surhuisterveen en Wateringen danken veel naamsbekendheid aan de ‘rondjes om de kerk’ na de Tour. Bij zo’n evenement sprak ik eens met een organisator. Hij roemde de samenwerking met de gemeente.

NIEUWS  In 2021 zal door het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de 'Handreiking screening ambtenaren' gepubliceerd worden. Net als voor de in 2019 gepubliceerde 'Handleiding basisscan integriteit voor kandidaat-bestuurders' is Necker van Naem gevraagd om de inhoud te verzorgen.

De organisatie nodigde daarom de raads- en collegeleden uit voor een rondleiding achter de schermen. Inclusief uitleg over veiligheidsaspecten, het tegengaan van geluidsoverlast, de citymarketing, betrokkenheid van vrijwilligers/ondernemers en samenwerking met hulpdiensten. Ik vond het mooi dat politieke ambtsdragers zich op deze manier lieten informeren over het functioneren van een evenement.

Na afloop van dit informatieve deel mochten de volksvertegenwoordigers en bestuurders, samen met hun partners, het evenement gratis bijwonen als VIP-gasten.

Ik vroeg de organisator of men er wel verstandig aan deed deze uitnodiging aan te nemen. Hij zag er geen enkel kwaad in. Sterker nog, hij vond mijn vraag muggenzifterij en koos voor de praktische lijn: ‘Als je er toch al bent voor de rondleiding, dan blijf je toch gezellig hangen?’ Die opstelling is misschien begrijpelijk, maar de scheidslijn tussen ‘informeren’ en ‘fêteren’ is dun. Immers, de vertegenwoordigers van de gemeente mochten niet alleen zélf gratis het hoofdprogramma bijwonen op een topplek, dat gold óók voor hun partners. En dan was er ook nog eens complete verzorging met drankjes en hapjes.

Waar ligt de grens? Waar eindigt functioneel relevant en begint privéplezier? Oftewel: wat is hier het juiste criterium?

Volgend artikel: Dilemma: tweet Of lees meer over Integere overheid artikelen of het thema