Thema: Fitte griffie

Griffie-update live

(Digitaal) vergaderen in de anderhalve-meter-samenleving: hoe organiseer je dat? Samen weten we meer dan alleen, daarom een serie van online inspiratiebijeenkomsten voor en met griffiers. 

Griffie-Update Live # 5 Griffieren in 2021 

Donderdag 14 januari 11:00 uur

Kijk hier terug

Tijdens de vijfde editie van de Griffie Update Live sprak Marijke van de Plasse met Joyce le Comte (griffier Renkum) en Lenneke van der Meer (griffier Bergen op Zoom) over het griffievak in 2021. Ook hoorden we hierover de opvatting van Jan Dirk Pruim (griffier Almere en auteur van o.a. het essay De griffie van morgen: ruimtemakers gezocht). In 2020 hebben we gezien hoe hard alle griffie(r)s hebben gewerkt om het (digitale) vergaderproces van de raad doorgang te laten vinden in een unieke tijd. De anderhalvemetersamenleving is anno 2021 nog steeds een feit waardoor ook de vraag fysiek of digitaal vergaderen actueel blijft. Dat vraagt tijd en inzet. Maar is het griffieren dan beperkt tot het faciliteren van het vergaderproces? Welke verdere, meer strategische rol ligt er voor de griffier in het verschiet? En: zou dat hetzelfde moeten en kunnen zijn voor alle griffies door het hele land; groot én klein? Samen bespraken we deze en andere vragen en deelden we praktische tips en valkuilen die we tegenkomen op het pad naar de Griffier van de toekomst. 

Reacties deelnemers: 

‘’Een mooie, inspirerende bijeenkomst. Chapeau!’’

‘’Goede start van een goed jaar’’

# 4 Huiskamereditie; Een gesprek over de relatie met je werkgeverscommissie

29 oktober 2020

Tijdens de vierde editie van Griffie-update live ging Marijke van de Plasse in gesprek met griffiers over hun relatie met de werkgeverscommissie. Wat als je specifieke kennis mist binnen je griffie, er een flink project op je afkomt, of als je simpelweg meer wilt dan alleen maar het regelen rondom vergadering? En: Hoe zorg je er überhaupt voor dat de werkgeversommissie goed in de werkgeversrol komt en de relatie goed blijft? In een online huiskamergesprek deelden griffiers hun dilemma’s en voorzagen we elkaar van goede tips over hoe je de werkgeverscommissie enthousiast maakt voor een volgende stap.

#3 Voorbij fysiek en digitaal

9 juni 2020
Kijk hier terug

Tijdens de derde editie van Griffie-update live ging Marijke van de Plasse in gesprek met Bart Rijsbergen (griffier Leiderdorp) en Lammy Roest (griffier Heerenveen) over dilemma’s rondom raadsvergaderingen en coronamaatregelen. Blijven we digitaal vergaderen of doen we dat fysiek? Daarnaast bespraken we wie er nou uiteindelijk beslist hoe de raad bijeenkomt en wat daar allemaal bij komt kijken.

#2 Terug naar de raadzaal: feit of fictie?

20 mei 2020
Kijk hier terug

Tijdens de tweede editie van Griffie-update live ging Marijke van de Plasse in gesprek met Felix van Beek (griffier Alkmaar) en Onno Rijkens (griffier Delfzijl) over de roep om de teruggang naar de raadzaal, die steeds harder lijkt te klinken. Hoe organiseer je een fysieke raadsvergadering binnen de coronamaatregelen? Wat mag en kan, wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende manieren waarop je fysiek kan vergaderen binnen de geldende richtlijnen en wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van een dergelijke vergadering? 

#1 Digitaal vergaderen: lust of last?

7 mei 2020 
Kijk hier terug

Tijdens de eerste editie van Griffie-update live ging Marijke van de Plasse in gesprek met Jan Karens (griffier Nieuwegein) en Femke van de Kolk (griffier Meppel) over de lusten en lasten van het digitaal vergaderen. We bespraken de kansen, maar ook de beperkingen van het digitaal vergaderen. Gezamenlijk deelden we de uitdagingen die we ervaren en nog verwachten omtrent de lokale democratie in een anderhalve-meter-samenleving. 

Reactie deelnemer: "Inhoudelijk goed, leuk inzichten van andere griffiers!"

Volgend artikel: Subsidies en de schijn van belangenverstrengeling Of lees meer over Fitte griffie artikelen of het thema