Griffie-Update Live #9 | Gemeenteraadsverkiezingen 2022: integriteit

Tijdens deze negende editie van de Griffie-Update Live gaat Marijke van de Plasse in gesprek met Emilie Stumphius (integriteit-expert bij Necker van Naem), Peter Peeters (griffier Brunssum) en Marloes Laurenssen (griffier Nuenen) over het tweede thema rondom de gemeenteraadsverkiezingen: integriteit. Gezamenlijk bespreken we het Wetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur en wat de verplichte risicoanalyse integriteit betekent voor de griffie(r) in voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Nieuwsgierig naar inzichten en tips? Meld je dan hier aan!

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De gemeenteraadsverkiezingen lijken nog ver weg, maar niets is minder waar! Met het zomerreces achter de rug maakt gemeenteland zich meer en meer op voor de voorbereiding van de verkiezingen op 16 maart 2022. Er is dan ook genoeg te doen; niet in de laatste plaats voor de griffie! Zo moet er nagedacht worden over opkomstbevordering, is integriteit een belangrijk thema en moet je als griffier tijdig nadenken over je rol en positie tijdens de coalitieonderhandelingen. De aankomende edities van de Griffie-Update Live staan dan ook in het teken van deze en andere thema’s die een rol spelen rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens Griffie-Update Live #7 op donderdag 22 april trapten we af. Tijdens editie #9 zoomen we in op het tweede thema: integriteit.

Een ding is zeker:
samen weten we meer dan alleen

De succesvolle voorgaande edities van de Griffie-Update Live hebben uitgewezen dat griffiers de behoefte hebben om inspiratie op te doen bij elkaar en hun verhalen, vragen en dillema’s met elkaar willen delen. Daarom organiseert Necker van Naem opnieuw een aantal online inspiratiebijeenkomsten met en voor griffiers. Op donderdag 16 september, van 11.00 tot 12.00 uur treffen we elkaar tijdens de Griffie-Update Live #9 | Gemeenteraadsverkiezingen 2022: integriteit. 

Tijdens de negende editie van de Griffie-Update Live zoomt Marijke van de Plasse samen met haar gasten Emilie Stumphius (integriteit-expert bij Necker van Naem), Peter Peeters (griffier Brunssum) en Marloes Laurenssen (griffier Nuenen) verder in op het tweede thema rondom de gemeenteraadsverkiezingen: integriteit. 

Centraal tijdens deze Griffie-Update Live staat het Wetsvoorstel Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur. Deze wet, die van kracht moet worden voor de verkiezingen van maart 2022, regelt onder andere dat de risicoanalyse integriteit voor wethouders verplicht wordt. De raad komt aan het stuur te zitten: in een verordening legt de raad vast wat er onderzocht wordt, de raad kiest de uitvoerder en de conclusies en beheersmaatregelen worden openbaar. De voorgestelde wijziging vereist niet alleen actie van griffie(r)s, maar leidt ook tot een hoop vragen: van twijfels over de praktische haalbaarheid tot inhoudelijke vraagstukken voor burgemeesters en griffiers. Op 16 september bespreken we de wetswijziging en hebben we het over wat dat vraagt van griffiers en hun gemeenteraden in voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. 

Tijdens de Griffie-Update Live #9 | Gemeenteraadsverkiezingen 2022: integriteit zullen we ook weer jouw mening vragen via een aantal flitspeilingen. Bovendien kun je ons weer live je vragen insturen via de chatfunctie. Deze kunnen we direct met elkaar bespreken tijdens de online bijeenkomst van 16 september. Zie ik jou daar ook? Je kunt je hier aanmelden. Heb je nu alvast een vraag of een thema die je graag besproken ziet tijdens de Griffie-Update Live over integriteit? Laat het me vooral weten!

Ben je erbij?