Griffie-update live #2 | Terug naar de raadzaal?

Tijdens deze tweede editie gaat host Marijke van de Plasse in gesprek met griffiers Felix van Beek, Alkmaar, en Onno Rijkens, Delfzijl, over de (on)mogelijkheden van fysiek vergaderen in een anderhalve-meter-samenleving. Gezamenlijk delen we de kansen maar ook de uitdagingen die wij zien op het gebied van fysieke raadsvergaderingen die passen binnen de coronamaatregelen. Nieuwsgierig naar de inzichten en tips? Zorg dat je erbij bent.

Button schrijf je hier in2x 100

Terug naar de raadzaal: feit of fictie?

De tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming is al meer dan een maand van kracht, en dat is te zien! In bijna het hele land hebben griffies in korte tijd hun raadsbijeenkomsten gedigitaliseerd. Over de noodzakelijke onderwerpen is dan ook beraadslaagd en besloten, en dat is belangrijk. Maar nu de eerste hobbels zijn genomen, worden ook nieuwe uitdagingen zichtbaar. Zo merken griffiers op dat complexe of politiek-gevoelige onderwerpen lastig te bespreken zijn in een digitale vergadering. Het interrumperen verloopt minder soepel, het voeren van een inhoudelijk debat wordt bemoeilijkt, en raadsleden missen het ‘elkaar in de ogen kunnen kijken’ tijdens het bespreken van deze politieke onderwerpen via een videoverbinding. De roep om de teruggang naar de raadzaal klinkt steeds harder. 

Maar: hoe organiseer je een fysieke raadsvergadering binnen de coronamaatregelen? Wat mag en kan, wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende manieren waarop je fysiek kan vergaderen binnen de geldende richtlijnen en waar moet je allemaal aan denken bij het organiseren van een dergelijke vergadering?

Een ding is zeker:
samen weten we meer dan alleen

Met de eerste editie (op 7 mei) trokken we meer dan 80 kijkers (terugkijken kan hier). De reacties waren lovend: de Griffie-update live is voor herhaling vatbaar. En daarom organiseren we op woensdag 20 mei van 11.00 tot 11.45 uur de tweede editie.

Tijdens deze tweede bijeenkomst gaat host Marijke van de Plasse in gesprek met griffiers Felix van Beek (Alkmaar) en Onno Rijkens (Delfzijl) over hun ervaringen met fysieke raadsvergaderingen die passen binnen de coronamaatregelen. We bespreken wat er mag en kan, wat de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen zijn en waar je aan moet denken bij het organiseren van een fysieke vergadering ten tijde van de coronamaatregelen.

Uiteraard zullen we ook deze editie jouw mening vragen via een aantal flitspeilingen en je vragen bespreken.

Ben je erbij op 20 mei?

Schrijf je hier in.

PS. Heb je een eigen succesverhaal of vraagstuk, en wil je dat graag delen of besproken hebben? Ook daar is ruimte voor. Geef je verhaal of vraag door bij je inschrijving of stuur een bericht naar marijke@necker.nl.