Griffie-Update Live #13 | Jongeren betrekken bij de raad en de raad betrekken bij jongeren

Tijdens alweer deze dertiende editie van de Griffie-Update Live spreekt Marijke van de Plasse over jongeren en de gemeenteraad. Met André Burger (voormalig raadslid gemeente Bloemendaal), Mark van Oosterwijk (griffier gemeente Zundert) en het jongste raadslid van Nederland Jelte Kolkman gaat Marijke in gesprek over het betrekken van jonge kinderen, jongeren en jongvolwassenen bij de raad.

Centraal staat de vraag: wat leer je er als raad(slid) van om in verbinding te staan met kinderen en jongeren? Maar ook: wat hebben zij eraan? Er komen allerlei inspirerende voorbeelden voorbij zoals Raadslid in de klas en de Jongerenraad. Ook weten welke praktische tips onze gasten geven over deze bijzondere projecten? Meld je dan aan via de button hieronder!


Jongeren en de raad & de raad en jongeren

Voor een levendige democratie zijn betrokken inwoners van groot belang. Er zijn echter zorgen over de politieke betrokkenheid van jongeren. Het aandeel jonge mensen dat politiek participeert is zeer laag, het percentage dat gaat stemmen valt elke verkiezing weer tegen en amper 7 procent van de circa 8.500 raadsleden is jonger dan 30. 

Uit onderzoek blijkt dat jonge mensen vaak vinden dat de gemeente onvoldoende rekening houdt met de belangen van jongeren bij het opstellen van beleid en dat zij onvoldoende invloed hebben op de politiek. Hen betrekken bij de lokale politiek is wel heel belangrijk. Zij hebben een frisse blik en kunnen ook een gefundeerde mening vormen. De stem de jeugd moet gehoord worden. Daarin speelt de gemeenteraad natuurlijk ook een rol. Waar het daarom belangrijk is om mensen zo vroeg mogelijk te betrekken bij de raad, is het misschien wel minstens zo belangrijk om de raad te betrekken bij jongeren.

Een ding is zeker: samen weten we meer dan alleen

De succesvolle voorgaande edities van de Griffie-Update Live hebben laten zien dat griffiers de behoefte hebben om inspiratie op te doen bij elkaar en hun verhalen, vragen en dillema’s met elkaar willen delen. Daarom is Necker terug met een nieuwe online inspiratiebijeenkomst voor en door griffiers. Op donderdag 17 november, van 11.00 tot 12.15 uur, treffen we elkaar tijdens de Griffie-Update Live #13 | Jongeren betrekken bij de raad en de raad betrekken bij jongeren.

Tijdens deze 13e editie van de Griffie-Update Live kijkt Marijke van de Plasse samen met haar gasten naar het belang van de relatie tussen jongeren en de gemeenteraad. Met André Burger (voormalig raadslid gemeente Bloemendaal) bespreekt Marijke alles over het betrekken van jonge kinderen in de basisschoolleeftijd. Waarom moet je dat wel of niet doen? Wat leer je er als raadslid van en wat hebben de kinderen eraan om betrokken te zijn bij de gemeenteraad? Ook deelt André zijn ervaringen met het project Raadslid in de klas. Met Mark van Oosterwijk (griffier van Zundert) gaat Marijke in gesprek over de Jongerenraad. Mark vertelt waarvoor de Jongerenraad in het leven is geroepen, hoe deze begeleid wordt vanuit de griffie en waarom dit project als prioriteit wordt gezien door de gemeenteraad van Zundert. Verder aan de (digitale) tafel van Marijke: het jongste raadslid van Nederland, Jelte Kolkman. Waarom heeft hij op deze jonge leeftijd gekozen voor het raadslidmaatschap, hoe denkt hij als raadslid de verbinding te maken met jongvolwassenen en welke tips heeft hij verder over het betrekken van jongvolwassen bij de raad?

Tijdens de bijeenkomst zullen we ook weer jouw mening vragen via een aantal flitspeilingen. Bovendien kun je ons weer live je vragen insturen via de chatfunctie. Deze kunnen we direct met elkaar bespreken tijdens de bijeenkomst. Ook leren van de inzichten en tips van onze gasten en je collega-griffiers? Je kunt je hieronder aanmelden. Heb je nu alvast een vraag of een thema die je graag besproken ziet tijdens deze Griffie-Update Live? Laat het me vooral weten via marijke@necker.nl!