Griffie-Update Live # 11 | Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Hoe werk jij jouw nieuwe raad in?

Met de gemeenteraadsverkiezingen om de hoek zoomt Marijke van de Plasse tijdens deze 11e editie van de Griffie-Update Live samen met haar gasten Ellen Speet (griffier Wageningen) en Hans Peet (griffier Altena) in op het inwerken van een nieuwe gemeenteraad. Ze gaan het gesprek aan over de belangrijkste onderdelen van inwerkprogramma’s, welke rol de griffie zou kunnen of moeten hebben, hoe je ervoor zorgt dat raadsleden meedoen en over de vraag wat de balans is tussen enerzijds professionaliseren van de raad en anderzijds het zijn van lekenbestuur. Ook horen we van raadsleden zelf: wat vinden zij eigenlijk zelf belangrijk en hoelang zou het inwerken volgens hen mogen duren? Nieuwsgierig naar inzichten en tips? Meld je dan hier aan!

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De gemeenteraadsverkiezingen zijn al over drie maanden! En er is nog genoeg te doen; niet in de laatste plaats voor de griffie. Zo wordt er ingezet op opkomstbevordering, is integriteit een belangrijk thema en moet je als griffier tijdig nadenken over je rol en positie tijdens de coalitieonderhandelingen. De aankomende edities van de Griffie-Update Live staan dan ook in het teken van deze en andere thema’s die een rol spelen rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens Griffie-Update Live #7 op donderdag 22 april trapten we af. Tijdens Griffie-Update Live #11 zoomen we in op het thema inwerkprogramma’s. Mocht je edities #8, #9 en #10 gemist hebben, kijk ze vooral terug!

Een ding is zeker:
samen weten we meer dan alleen

De succesvolle voorgaande edities van de Griffie-Update Live hebben uitgewezen dat griffiers de behoefte hebben om inspiratie op te doen bij elkaar en hun verhalen, vragen en dillema’s met elkaar willen delen. Daarom organiseert Necker van Naem opnieuw een online inspiratiebijeenkomst met en voor griffiers. Op donderdag 9 december, van 11.00 tot 12.00 uur treffen we elkaar tijdens de Griffie-Update Live #11 | Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Hoe werk jij jouw nieuwe raad in?

Tijdens deze 11e editie van de Griffie-Update Live zoomt Marijke van de Plasse samen met haar gasten Ellen Speet (griffier Wageningen) en Hans Peet (griffier Altena) in op het inwerken van een nieuwe gemeenteraad. Ze gaan het gesprek aan over de belangrijkste onderdelen van inwerkprogramma’s, welke rol de griffie zou kunnen of moeten hebben, hoe je ervoor zorgt dat raadsleden meedoen en over de vraag wat de balans is tussen enerzijds professionaliseren van de raad en anderzijds het zijn van lekenbestuur. Stuk voor stuk belangrijke vragen, want met de verkiezingen al bijna voor de deur zijn nieuwe raadsleden op zoek naar een vliegende start voor hun komende raadsperiode.

Ook horen we van raadsleden zelf. Verschillende herindelingsgemeenten vormen vanaf 1 januari 2022 samen een nieuwe gemeente. Met de gemeenteraadsverkiezingen daar net achter de rug lopen ze wat voor op de rest; en daar leren we graag van! We horen van één van de griffiers over zijn ervaringen met het opzetten van het inwerkprogramma en we leren van het perspectief van raadsleden aldaar: wat vinden zij eigenlijk zelf belangrijk om te leren en hoelang zou het inwerken volgens hen mogen duren?

Tijdens de Griffie-Update Live #11| Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Hoe werk jij jouw raad in? zullen we ook weer jouw mening vragen via een aantal flitspeilingen. Bovendien kun je ons weer live je vragen insturen via de chatfunctie. Deze kunnen we direct met elkaar bespreken tijdens de online bijeenkomst van 9 december.

Ook leren van de inzichten en tips van collega-griffiers? Je kunt je hier LINK aanmelden. Heb je nu alvast een vraag of een thema die je graag besproken ziet tijdens de Griffie-Update Live over inwerkprogramma’s? Laat het me vooral weten!