Griffie-Update Live #10 | Gemeenteraadsverkiezingen 2022: raadsakkoorden en coalitieonderhandelingen

Tijdens deze jubileum editie van de Griffie-Update Live gaat Marijke van de Plasse samen met haar gasten in op niet één, maar twee thema’s rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Samen met Irene Odinot (griffier van Zwijndrecht) en Martin Frensel (griffier van Coevorden) spreekt Marijke over raadsakkoorden. Daarna wisselen Martin, Marijke en Marit de Porto (griffier van Texel) van gedachten over de rol van de griffier tijdens coalitieonderhandelingen. Ook horen we van Wouter de Jong (voormalig burgemeester en geassocieerd partner van Necker van Naem).  Nieuwsgierig naar inzichten en tips? Meld je dan hier aan!

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De gemeenteraadsverkiezingen lijken nog ver weg, maar niets is minder waar! Meer en meer maakt gemeenteland zich op voor de verkiezingen op 16 maart 2022. Er is dan ook genoeg te doen; niet in de laatste plaats voor de griffie! Zo moet er nagedacht worden over opkomstbevordering, is integriteit een belangrijk thema en moet je als griffier tijdig nadenken over je rol en positie tijdens de coalitieonderhandelingen. De aankomende edities van de Griffie-Update Live staan dan ook in het teken van deze en andere thema’s die een rol spelen rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens Griffie-Update Live #7 op donderdag 22 april trapten we af. Tijdens Griffie-Update Live #10 zoomen we in op twee thema’s: raadsakkoorden en coalitieonderhandelingen. Mocht je ze gemist hebben, kijk ook vooral edities #8 en #9 terug!

Een ding is zeker:
samen weten we meer dan alleen

De succesvolle voorgaande edities van de Griffie-Update Live hebben uitgewezen dat griffiers de behoefte hebben om inspiratie op te doen bij elkaar en hun verhalen, vragen en dillema’s met elkaar willen delen. Daarom organiseert Necker van Naem opnieuw een aantal online inspiratiebijeenkomsten met en voor griffiers. Op donderdag 28 oktober, van 11.00 tot 12.15 uur treffen we elkaar tijdens de Griffie-Update Live #10 | Gemeenteraadsverkiezingen 2022: raadsakkoorden en coalitieonderhandelingen. 

Tijdens deze jubileum editie van de Griffie-Update Live zoomt Marijke van de Plasse samen met haar gasten in op niet één, maar twee thema’s rondom de gemeenteraadsverkiezingen. Samen met Irene Odinot (griffier van Zwijndrecht) en Martin Frensel (griffier van Coevorden) spreekt Marijke over raadsakkoorden. Ze gaan het gesprek aan over verschillende soorten raadsakkoorden, de voor- én de nadelen van het werken met een raadsakkoord en de rol van de griffie(r) in het traject richting een mogelijk raadsakkoord. Een belangrijk onderwerp, want door daar nu over na te denken kun je als griffier tijdig het gesprek faciliteren over het wel of niet inzetten op een raadsakkoord na de verkiezingen in maart. 

Daarna wisselen Martin, Marijke en Marit de Porto (griffier van Texel) van gedachten over de rol van de griffier tijdens coalitieonderhandelingen. Ook horen we van Wouter de Jong (voormalig burgemeester en geassocieerd partner van Necker van Naem) over zijn visie op de rol van griffier, de burgemeester en de onderhandelaars tijdens coalitieonderhandelingen. Samen staan we stil bij wat griffie(r)s nu al kunnen en misschien al wel moeten doen om ervoor te zorgen dat het proces rondom coalitievorming na de verkiezingen zo goed mogelijk verloopt. 

Tijdens de Griffie-Update Live #10| Gemeenteraadsverkiezingen 2022: raadsakkoorden en coalitieonderhandelingen zullen we ook weer jouw mening vragen via een aantal flitspeilingen. Bovendien kun je ons weer live je vragen insturen via de chatfunctie. Deze kunnen we direct met elkaar bespreken tijdens de online bijeenkomst van 28 oktober. 

En natuurlijk: wie jarig is trakteert! Om onze 10e editie van de Griffie-Update Live te vieren verloten we live tijdens de bijeenkomst onder alle deelnemers een pakket Ik Raadslid boeken voor je gehele gemeenteraad!

Ook kans maken op dit boekenpakket én leren van de inzichten en tips van collega-griffiers? Je kunt je hier aanmelden. Heb je nu alvast een vraag of een thema die je graag besproken ziet tijdens de Griffie-Update Live over raadsakkoorden en coalitieonderhandelingen? Laat het me vooral weten!